AYAM PANGGANG MADU SCHAWAL |
Ayam panggang madu schawal!! sngat xleh belah nama resepi ni kan..haha...oleh sebab sekarang ni schawal hangat diperkatakan jadi aku nama kan resepi ini bersempena dgn nama mereka...
hoyeh berjaya juga aku buat ayam panggang madu mengikut resepi yang diajar oleh mak aku..simple dan senang ja cuma perap ngan bahan then masukkan dalam oven..haha
okeh meh sini tgk aku nak berangan jadi cam blogger-bloger masakan lain jap..
bahan-bahan untuk membuat ayam panggang
-ayam (sebelah)-1 sudu perisa @ pati ayam
-2 sudu sos tiram
- madu
- kicap pekat
-2 ulas bawang putih
-3 cm besar halia
-serbuk lada hitam
CARA-CARA
1. Tumbuk bawang putih & halia terlebih dahulu bersama dengan serbuk lada hitam.kemudian gaulkan dgn ayam sehingga rata
2. Gaulkan kicap pekat,madu,sos tiram,perisa ayam sehingga sebati dan perapkan bersama ayam.
(xkisah berapa lama nak perap)
3. Bakar didalam oven selama 30-45minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga masak.
4. Siap dan boleh dihidangkan..
mudah kan! selamat mencuba...hehe
16 comments:
amboi ayam panggang madu! deno suka!!! :)
tak pasal pasal dapat nama ayam panggang schawal kan. hahha
sedapnyewwww ayam tu.... nk ambil resepinyew..nk buat nanti..terima kasih ek sharekan resepi
@deno: haha..kami pun suka....sila lah buat dgn segera :-)
@kura: haha kretip x nma nih..hahah...
@lady : most welcome..selmat mecuba tau.simple ja...nk manis letak madu lebih..hehe
tu dia master chef malaysia mula memasak:P hakhak
@pink: hahah selamat mencuba ea....sedapppp
eceh..dh rupa chef wan dh ni..hehe
haha! pandai carik name resepi..kihkih!
Tuhhh. tgk mcm sedap. nanti nak try la. heee
btw, sdap nama masakan ni ea. kuciwa scha kawen ke hape? hehe
@nur_za: haha bujang kan mak jauh jd wat sendri..haha
@luqman: haha kena kretif bru aummm..haha
@atiqah: haha sedap! klo nak sedapkn lagi lebihkan madu n lada hitam ok...saja letak dlma mereka..kcwa xdpt tgk live..haha
wow nak cikit
terpikat dengan nama resipi tu,, hihi:) schawal. so swett:0
Post a Comment