Saturday, May 5, 2012

RESEPI AYAM PANGGANG MADU "SCHAWAL"

AYAM PANGGANG MADU SCHAWAL
Assalamualaikum..
Ayam panggang madu schawal!!  sngat xleh belah nama resepi ni kan..haha...oleh sebab sekarang ni schawal hangat diperkatakan jadi aku nama kan resepi ini bersempena dgn nama mereka...
hoyeh berjaya juga aku buat ayam panggang madu mengikut resepi yang diajar oleh mak aku..simple dan senang  ja cuma perap ngan bahan then masukkan dalam oven..haha
okeh meh sini tgk aku nak berangan jadi cam blogger-bloger masakan lain jap..

bahan-bahan untuk membuat ayam panggang
-ayam (sebelah)
-1 sudu perisa @ pati ayam
-2 sudu sos tiram
- madu
- kicap pekat
-2 ulas bawang putih
-3 cm besar halia
-serbuk lada hitam

CARA-CARA
1. Tumbuk bawang putih & halia terlebih dahulu bersama dengan serbuk lada hitam.kemudian gaulkan dgn ayam sehingga rata
2. Gaulkan kicap pekat,madu,sos tiram,perisa ayam sehingga sebati dan perapkan bersama ayam.
(xkisah berapa lama nak perap)
3. Bakar didalam oven selama 30-45minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga masak.
4. Siap dan boleh dihidangkan..

 mudah kan! selamat mencuba...hehe

16 comments:

deno said...

amboi ayam panggang madu! deno suka!!! :)

kura said...

tak pasal pasal dapat nama ayam panggang schawal kan. hahha

♔Lady Ainaa♔ said...

sedapnyewwww ayam tu.... nk ambil resepinyew..nk buat nanti..terima kasih ek sharekan resepi

hairy said...

@deno: haha..kami pun suka....sila lah buat dgn segera :-)

hairy said...

@kura: haha kretip x nma nih..hahah...

hairy said...

@lady : most welcome..selmat mecuba tau.simple ja...nk manis letak madu lebih..hehe

Pecinta pink^^ said...

tu dia master chef malaysia mula memasak:P hakhak

hairy said...

@pink: hahah selamat mencuba ea....sedapppp

nur_za said...

eceh..dh rupa chef wan dh ni..hehe

luqman zakaria said...

haha! pandai carik name resepi..kihkih!

♥ atiqah ♥ said...

Tuhhh. tgk mcm sedap. nanti nak try la. heee

btw, sdap nama masakan ni ea. kuciwa scha kawen ke hape? hehe

hairy said...

@nur_za: haha bujang kan mak jauh jd wat sendri..haha

hairy said...

@luqman: haha kena kretif bru aummm..haha

hairy said...

@atiqah: haha sedap! klo nak sedapkn lagi lebihkan madu n lada hitam ok...saja letak dlma mereka..kcwa xdpt tgk live..haha

Awie Omar said...

wow nak cikit

Nurfara Hani said...

terpikat dengan nama resipi tu,, hihi:) schawal. so swett:0