Monday, October 28, 2019

LONDON TRIP 2019 : KISAH KENA TAHAN DEKAT IMI UK & TERLEPAS EUROSTAR

Kisah di sebalik tiket cantik ni. kena tahan + terlepas eurostar.😂https://drive.google.com/uc?export=view&id=194DGSlySID52CdayUt8ddCRJGOcyRBdE

.

Kejadian ni jadi dekat Brussel Midi, masa ni kami nak tukar train ke London dari Amsterdam. Kalau kita beli tiket dari Amsterdam nak ke London akan transit dekat Brussel. 

Masa beli tiket online mmg dh bagi time transit 45min dekat brussel,bila dh bg time xdelah risau sgt pun so mcm biasa ja lah.Turun train dri Amsterdam dan terus g jalan ke Eurostar.

Kena spotcheck juga mcm dkt airport tu sebab nak kena cop pasport imi UK.Masa tu ramai gila orang nak ke London,masa dah tak lama dah dan kami orang yang nak dekat last dah.

Nak kena buka baju lah berlapis lapis,tali pinggang jam dan mcm mcm lah so jadi lambat.haha tp masih dalam time lagi sebab mmg dah dalam barisan lps pintu dah.Kalau pintu tu dh tutup mmg salah kami..

Masa turn aku dan kawan tak sangka nasib kami kurang baik..haha yg dua org lagi lepas dah tunggu dekat lps imi tu.. Time kami segala soalan semua dia tanya tau punya lama sampai org eurostar tu kata dkt imi tu train dah time dan dia cakap “terus jalan”.

Time ni kami dah gelabah dah risau,mcm mcm lah sbb tiket train ni kalau kena beli onthe spot RM800++ hingga RM1000++...Aku dah stress dah dgn imi tu tak abis abis dengan soalan mcm mcm.Dia tgk pasport & ckp from Malaysia?muslim??yealaa xnmpk ke hahaha..

Dia pelik kenapa dekat Paris tak ada cop,datang dari mana bla bla bla.Masa kami dari London ke Paris naik bas masa smpai imi Paris just scan ja mana nak tau tak ada cop.Cnfm lah dalam data tu ada tp imi UK tu tetap nak cari kesalahan. 

Antara soalan :

Nak p mana,berapa hari dkt London,stay mana,keja apa,family keja apa,duit bawa berapa?? Mbr ak ckp 200pound..Aku sampuk “no 1000pound cash”! Tp dia xtgk pn,kalau tgk pn nsb mmg ada duit beli brg org pesan..Haha

Tapi kami ada 4hari lagi dkt London masa tu. 200pound terlebih ckup siap blh shopping mcm mcm lagi..

Dkt malaysia stay mana,dan mcm mcm lah ulang benda sama beberapa kali nampak cm teruk sgt ke tgk dresup lawa dh..haha..Dah bg itinerary pun masih tanya lagi benda yg dh lengkap,bila dpt jawab dgn betul dia tanya soalan lain lagi,pusing pusing soalan sama juga..Sampai lah train tu jalan pun still sama..

Ada 3,4 orang imi UK dekat belakang dok tgk kami kena dgn dia,ada sorg negro tu siap geleng kepala dkt kami dan tnjuk isyarat sabar smbil senyum.Bukan imi saja staff eurostar pun ada tggu tgk.
Masa ni mbr ak dh lepas naik train dh.Dorg bgtau dkt staff eurostar kawan masih dkt imi ,staff kata xblh tggu so dorg pn kena naik.. call byk kali kami ,mula mula 2,3 kali angkat pastu imi gila tu soh off hp “dont be rude,i talk to u””.Jahat gila dia aku angkat nk bgtau soh tggu dkt London kami ok..haha.. pastu siap kurang ajaq lagi ayat ayat yg teruk sambil tgk itinerary, mental agaknya...Mcm kami buat salah plak.Then lps dia rasa dia termalu sndri baru lepas kami.. 

Time lepas tu dia campak ja pasport punya kurang ajaq..haha..

Dan bila jalan tu tiba tiba staff eurostar mai dkt kami dan suruh ikut dia.Kami dah risau dh sbb takut kena beli tiket baru. Rupanya dia bg tiket baru dan suruh tunggu train seterusnya ke London.Alhamdulillah time ni rasa gembira gila haha..tak henti henti ucap tq dekat  dia tlg uruskan kami ,dia pun cakap take time sambil senyum....Selalu kalau train ke bas ke dh jalan mesti kena byr kan.Mungkin yg kami kena ni dah selalu terjadi dkt org lain kot.Lagipun bukan salah kami pun..Sbb tu dapat tiket baru.. Lepas tu imi negro td lalu dpn kami dan dia kata “ its okeyy,coffee 1st & take time enjoy ur holidayyy” sambil senyum 😂

2 jam perjalanan ke London..

Masa masuk airport awal tu langsung tak kena soal apa siap imi dkt airport melawak lagi,tgk pasport apa cop cop dan hepy holidayy..terus belah,sebelum p sana ada baca susah sgt nak lepas imi airport tp rupanya tak,benda tu tak terjadi dekat kami tapi terjadi dkt Brussel.hahaha.. 

Pengalaman yang tak kan pernah lupa..

Jangan lupa sediakan dokumen lengkap kalau travel jauh jauh ni.Kalau boleh hafal semua bila dia tanya tak gaduh gagap biaq dia tercengang.Nasib baik aku hafal lokasi semua dkt London.. Tu pn dia xpuas ati lagi. 

Okey lah nanti taip lagi rasa mcm dah rajin sikit.. hahah
https://drive.google.com/uc?export=view&id=16K5JAaPv5rqDGXfTx83Vr7AfLimDadD-https://drive.google.com/uc?export=view&id=1KDnKQnx0vyOwyzO30Libx8scr7XxvyKv

www.hazwanhairy.my

PRINTING BAJU MURAH | CONTOH PRINTING BAJU FAMILYDAY


PRINTING BAJU MURAH | CETAK BAJU MURAH | PRINTING BAJU FAMILYDAY


Sedang mencari tempat printing baju untuk event dan sebagainya?Di sini saya cadangkan untuk cetak baju di tshirt printing ih. Sudah hampir 6tahun dalam bidang printing dan beribu ribu design sudah dibuat..

Untuk dapatkan harga hampa hanya perlu bagitau berapa anggaran baju dan contoh design yang anda minat.Jika tidak ada lagi design hampa boleh lukis sahaja nanti pihak tshirt printing akan buat semula sebelum proses cetakkan.
https://drive.google.com/uc?export=view&id=1JMGD4k5ysib6G4qCTMvV51aakaxW5aCohttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1jK5RZWkFNqlZzlnkT-jDbtk5DIYhJLYdhttps://drive.google.com/uc?export=view&id=1N_OhCwCv2xAbN5vrhdjh2C5LBsA0ltO4
 Selalunya pihak printing yang akan design jika pembeli tak tau nak design apa yang dorang nak dan ada juga di kenakan bayaran untuk design. So kalau korang nak free design boleh printing baju dekat tshirt printing IH.

Printing baju murah | Di sini saya nak memperkenalkan tempat untuk sesiapa sahaja yang sedang mencari perkhidmatan mencetak baju / printing baju untuk individu, sekolah, persatuan, kumpulan dan sebagainya.


Tshirt printing IHMenyediakan perkhidmatan silkscreen baju, heatpress, sulam , menjahit baju muslimah, menjahit baju raglan dan segala jenis design baju yang korang nak buat.Harga yang berpatutan dan terus dari kilang.

Harga serendah RM10 mengikut terma dan syarat. Jenis-jenis baju seperti cotton, jersey , baju berkolar , berzip dan bermacam-macam lagi.So korang boleh terus berhubung dengan  Tshirt printing IH.


INSTAGRAM @TSHIRTPRINTING_IH


Sebarang pertanyaan korang tengok butiran di bawah ini..

Link FB
 :  
TSHIRT PRINTING IH
No hp 
   : 0129047287 / 0175945084
Lokasi 
  : Main Office Sg Buloh & Damansara
Tempahan
 : Postage seluruh Malaysia , walk in  atau COD 

Untuk lebih contoh boleh tengok dekat page 
TSHIRT PRINTING IH
.
.
.
.

Kalau ada produk ke apa ke if nak suruh kami tulis dalam blog kami hampa boleh email kami nah. FREE sahaja! hampa email ja apa nak tulis dalam blog dan bagi la detail yang perlu.

Email : hazwan943@yahoo.com.my
Instagram : @hazwanhairy 

Saturday, October 26, 2019

BAJET DAN PERCUTIAN SEHARI KE SINGAPORE

BAJET TRIP KE SINGAPORE | TRIP SEHARI KE SINGAPORE
Baru baru ini berkesempatan masuk Singapore untuk jalan jalan
•4jam trip ke Singapore•
Kos RM41.40
JB Sentral - Mrt Kranji = RM1.60
Kranji - Marina Bay $2.7 ( RM8.46 )
Marina bay - Orchard $1.2 ( RM3.58 )
Orchard - Kranji $1.6 ( RM4.77 )
Transport : RM18.40++
$1 = 2.98
------------------------------
Last minit plan bila mbr gila KL nak mai JB bila tau ak dkt jb so terjadi trip ni..haha..Penat tp sgt best!
.
• Kami masuk Singapore dah lewat dalam kul 12tghari dkt JB sentral then tukar duit dkt situ.Last minit planning dan pertama kali try naik bas dari JB Sentral.
• Jalan ke Bangunan Iskandar ( CIQ ) utk check pasport then amik bas dkt bawah untuk pelepasan ( bas no 160,170 )
• Naik bas dan nanti turun untuk cop pasport dkt singapore. Sebelum tu isi borang dlu yea jgn melulu mcm kami buat.haha smpai dah dkt kastam Singapore mcm mcm tertggal yg paling best akak kastam tlg ajaq,tlg tnjuk ehh smbg mcm dh kenal lama.Sgt terbaik byk bantu..Budi bahasa sgt tak mcm ak g Sabah aritu kastam period..ehh haha..then naik semula bas smpai ke MRT Kranji. ( mana mana bas asalkan no bas betul & tiket ada )
• Perjalanan dari JB sntral ke MRT Kranji dalam 30-45min ( Termasuk jem dan masa nak cop cop apa semua tu )
• *Mrt Kranji*-kami buat pala beli tiket terus ke *Marina Bay*.Dalam train baru tanya org betul ke x rupanya blh trun dkt station *Raffles Place*
( tq to akak Singapore ).Kalau beberapa jam tak amik pass pun tak apa nanti bazir ( uncle kaunter tu cdgkan jgn bazir,ko rasaa? ) klo amik pass $20 deposit $10..
• Excited naik MRT perjalanan dalam 40-45min kot lupa ( bajet la sejam ) ke *Marina bay*.nanti p lagi jgn turun Marina Bay dah turun dekat *Raffles Place* save sikit.haha
• Dalam MRT dpt tgk beza orang kita dengan depa..
• Sampai terus menapak ke *Marina bay sands*. Dalam 500m kena menapak,teruja nampak dari jauh pun.kami ada masa 2jam sahaja nak kena keluar JB kul 5ptg.
• Cari air dlu dalam mall sbb dahaga sgt & lapaq sikit..Sblm masuk Singapore kami dh makan ( hampa better mkn dlu klo bajet tggi ok lah )
*Mineral $2 ( RM5.9 )*
*Roti $1.6 ( RM4.77 )*
Apooo mineral smpai RM5.9..Syukur dkt Malaysia RM1.3 ja..haha
• Mula cari view lawa nak snap snap .Semua tempat dekat ja cuma menapak agak penat.Mmg kena menapak yea hg sejenis malas berjalan tak sesuai p..ahaha
• Tak puas sangat area Marina Bay Sands kejap kejap ja feel.Next time mai lagi.
- *Marina bay Sand*
- *Merlion Park*
- *Gardens by the bay*
- *Singapore Flyer*
- *Singapore River Cruise*
• Kami amik tiket ke *Orchard* singgah cari makan dan jalan..Smpai situ orang Filipina ramai gila.Dah mcm p Filipina baru tau myb sana amik org Filipina kot.
• Kejar masa sgt sgt dah masa ni..Tp kami still cool,jumpa kedai makan tp ada kedai sblh sblh vavi plak so xjd.haha kedai lain xdpt cari xdan so kami makan dkt JB ja.
• Amik tiket ke Kranji then sampai Kranji tggu bas ke JB sentral.Sama mcm p tadi RM1.60 ( bas dkt mrt masa turun td juga )
• Cop cop then sampai JB..Settle!
-----------------------
Kos Pengangkutan : RM18.40
Kos Makan : RM11
Kos Fridge Magnet :RM12
Total : RM41.40
-----------------------
Noted: dekat JB boleh Parking dkt kawasan lapang area Bangunan Iskandar max RM9 sehari.
.
Noted: Travel • Cari kawan kawan gila yg satu kepala jenis xkisah,yang semua tak lahh bru perfect vacay walaupun penat dan sat ja tetap seronokkk & paling penting lapaq sama sama..haha
.
Jum p lagi sekali explore semua tempat..Satu tempat pun dah lawa lawa..👏🏻
.
#singapore