Saturday, May 12, 2012

IMUNITI OVER GILER: HUTAN ADALAH ANUGERAH

ASSALAMUALAIKUM...
(DAH BUKA BCA SAMPAI ABIS PASTI ANDA TERSENYUM HEHE )

Ini merupakan tugasan imuniti untuk episod 2 next top blogger 2 anjuran AWIE OMAR ea..Bukan next top model ok... .Oleh sbb episod 1 aku kalah tercorot juga lah malu xtau mana nak letak muka yg xbp nak kacak ni kat mana so aku tetap tidak putus semangat tuk teruskan perjuangan nih..wahhhhh gituh kan mcm nak g medan perang lak..kahkah...

minggu lepas aku agak "blur" lah juga xbp nak tau sgt cara2 permainan ni ayt yg aku guna mak aihhhh tersgt lah skema baku sgt ok ... tgk orang2 lain so bru aku ckp "oooo boleh guna ayt gedik2 thn boleh melalut-lalut smpai lupa diri" jadi di sini sng aku cuba menjadi gedik jap...haha..nak kutuk, mengata?silakan kesah aku ke...haha...

untuk tugasan imunti ni nak kena wat entry pasal "hutan" !!

1.Pernah masuk hutan?
-giler klo xpenah   !! asal dari kg der mestilah banyak hutan yang pernah masuk kan.. hutan kat kg ja "hutan bukit teh" haha...
masa kecik2 dlu hutan lah jadi sasaran nak main "polis tantri kekonon penjahat kna dok dlm hutan lah, then main khemah2 lah dalam hutan" so hutan amat sebati dengan aku...ok full stop xde kena mengena!!

Baru-baru ni aku ada masuk hutan Institut Penyelidikan Perhutanan  Malaysia (FRIM) kat kepong..

2.Kenapa aku masuk hutan tuh?
- Aku masuk hutan tu sebenarnya nak cari gajah... haha...okey lwak bodoh disitu...sebab aku masuk hutan FRIM tu sebabnya aku sebagai DESIGNER GRAPHIC merangkap "FREE LANCE PHOTOGRAPHER so aku masuk hutan nak cari bahan untuk aku wat design jadi senang untuk aku nak cari idea ..simple kan.

alang2 tuh nak promte page EPIC OF MEMORIES jgn lupa like nah! ngeee

3.Nyatakan 1 perkara paling best bila berada dalam hutan
-Paling best bila berada dlm hutan adalah dapat skodeng orang mandi air terjun.... ehh terover plak..haha...
paling best lah kan mstilah dapat hidup udara nyaman segar bugar tuh then dapat juga ilangkan tekanan dijiwa ni bila tgk tumbuhan hijau. dan paling best bila aku dpt SNAP bnda-bnda yg xpernah aku tgk jadi tu sumber bahan untuk aku..

4.Nyatakan 1 perkara paling xbest bila dalam hutan
-Paling aku xsuka bila masuk hutan adlah kena gigit nyamuk! sgt xsuka bila tgk merah menyala kat tngn,kaki,muka abis saham jatuh sekejap..haha..

5.Beri 1 nasihat bila berada dalam hutan
-Mulut bila dalam hutan jangan nak "puaka niang rapik" sgt ea nanti xpasal2 ada yang ikut balik kang...xpun terjerit2 macam orang gila nanti..mau cmtuh?!!
lagi satu tolong lahhh jga tangan tuh jangan nak buang sampah merata-rata merosakkan pemandangan ja..mesti ade tong sampah kan? so buang ja dalam tong sampai kalau xde telan ja senang...HAHA..

6. Nyatakan 1 perkara yang dilarang buat dalam hutan
-paling dilarang bg aku adalah jgn jadikan hutan sebagai "port" nak menggatai ngan kekasih ea pegi riadah xpa..haha

jangan musnahkan tumbuhan, binatang dalam hutan tuh..Manusia ni bukan boleh jumpa ja tumbuhan elok sikit tangan mula lah gatal nak petik nak bawa balik umh kononnya kan! (mcm terbiasa plak ea) hahaha

7. Nyatakan 1 haiwan yang berada dalam hutan
-semut
semut merupakan haiwan semulajadi yang terdpat dlm hutan so bila nampak segerombolan semut dok bersiar2 atas tanah ka pokok ka xpyh nak pijak2 ea...tgk ja sudah! xpn snap mcm aku wat nih..haha

8.Filem apa berkaitan hutan yang anda suka..


AVATAR..pernah tgk filem ni? kalau xpernah tgk tu aku nak cakap alangkah kolotnya anda xpegi tgk wayang citer nih!! haha...kisah "orang biru" yang tinggal didalam hutann dan mereka berusaha mempertahankan hutan tmpat tinggal mereka dari ancaman musuh aka tentera yg jahat!!!


9.Apakah pentingnya hutan kepada anda..
Hutan merupakan satu anugerah dari Allah yang tiada nilainnya..Hutan mrupakan sumber kepentingan kepada kita,tumbuhan,haiwan dan generasi yang akan datang dan hutan adalah satu khazanah yang perlu kita jaga. ..

Di dalam hutan terdapat perlbai jenis tumbuhan yang boleh dijadikan ubat ubatan yang boleh menyembuhkan perlbagai penyakit. dan yang pentingnnya hutan juga mengeluarkan oksigen daripada tumbuhan2

ok dah siap entry aku yang xpernah aku karang berjela-jela nih semuanya original ok! dar gambar ayat tuh suma dari aku...ok lets go!!!  menang kalah tuh adat ...toink2...

gudluck untuk diri sendiri...
okeh x weh entry?confim xdapat imuniti kan..haha



6 comments:

Syuk Ry said...

hutan lah tmpat tmbuhan hidup dan mnyebarkan oxygen.. :)

Pezol Stylez said...

nice

ZWAN SABRI said...

kla cakap bab hutan ni, yang aku brapa nk bekenan ialah toilet n makanan.. kt dalam hutan x leh makan makanan sedap2 and aku xtaw lagu mana klaw nk berak or kencing klaw xdak toilet.. HUHU

chipalicious said...

1000000 luck 4 this tugasan :)

Cik Puan Muda Umi said...

sempat lagi pomot page ek..haha..siap pun tugasan,best..:D

! Arjunakirana ! said...

hahahaha... same laaa.. nampaknye kalah la aku huahuahuha