Tuesday, May 29, 2012

TIPS PEMAKANAN SIHAT

ASSALAMUALAIKUM...
Arini rasa nak berkongsi ngan korang yang sudi baca enty saya nih tentang tips pemakanan sihat. Alhamdulillah setakat ni kesihatan saya tidak mengalami sebarang kesulitan dengan mengamalkan pemakanan secara sihat..Dalam apa jua hidangan atau menu yang kita sediakan perlulah enak dan menyihatkan..Ini merupakan tips yang saya amalkan...

tips pemakanan sihat
- Amalkan meminun jus diwaktu pagi contohnya jus oren, betik dan lain-lain
- Meminum susu diwaktu pagi contoh : dutch lady low fat (if korang xminum jus)
- Amalkan pengambilan telur separuh masak setiap pagi..
- Kurangkan pengambilan makanan bergoreng or berlemak
- Banyakkan pengambilan tomato bagi mengelakkan kanser prostat dan tomato juga boleh melicinkan kulit anda
- Amalkan memakan sayur-sayuran setiap hari.
- Jangan lepas sarapan pagi sekurang-kurangnya sekeping roti bakar or gardenia dengan milo panas
- Lebihkan protein dan serat dalam setiap pengambilan makanan
- Elakkan meminun minuman bergas or minuman manis
- last sekali amalkan memakan Brokoli kerana brokoli mampu melawan kanser ..cara terbaik adlah dengan melakukan proses stim sayur trsebut berbanding rebus

itu saja yang saya nak kongsi tentang tips pemakanan yang saya amalkan..semoga korang dapat cuba  ! Kesihatan sihat minda akan cergas boleh lah berblogging..haha...-peace-

28 comments:

mohamad shazni said...

wau...mesti abam hery nie seorang yg sihat kan kan kan..^__^

Cik Adieb said...

Wahhh,nice info.Sharing is caring.Kengkadang sy kalo makan main rembat jak asal halal.Hehehehe~

kura said...

woo. aku mmg jenis tak makan pagi. sbb, nnt klu lepas mkn mesti nk memerut. lecehh! haha

Pezol Stylez said...

saya suke mkn brokolli...sedap!!

Fakhrul Haiyin said...

ohh. vegetrian laa kalau mcm nih. hehe. minum susu awal pagi jak aku slalu buat. ><

KorN said...

aku akan cuba stim kan semua sayur2...

pandan said...

klu pgi sush nk dptkn juice...

Jo-Blogger said...

bagus tips ni.amat berguna.

Nur Asmida Bt Karim said...

selalu skip breakfast huhu

uncle said...

bagus info tentang makanan...kekadang tu ikut lah..tapi tak sampai seminggu nasik lemak yang dicari hahaha

Aaron Aziz said...

tips yg sgt berguna... perlu d amalkn setiap hri dn di ikuti dgn senaman.. bila badan sihat cergas otak cerdas mata pon bercahaya :D

any way thanks Hazwan Hairy.. sy akn sentiasa follow blog u

Mr.She said...

mkn pg tu mmg slalu terlepas pongg. malas satu hal. hoho. nak buat acanooo :3

Phat said...

minum milo anda jadi sihat dan kuat

inche hlovate said...

bagus tips semua tu..sedp nye telur separuh masak nyum2

inche hlovate said...

bagus tips semua tu..sedp nye telur separuh masak nyum2

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

suke info ni..tp kan disiplin tu kne KUAT laaa..klu x langgar yang PASTI

mirmashi94 said...

perghh. kau memang raja tips. haha ;D

Puteri Diyana said...

nice sharing :D

jiha92 said...

badan sihat otak cergas .yeaahhh ♥

Nur Shuhada said...

i like tomato & brokoli..sedapp ooo :)
betoi tu pagi2 memang kne mkn.even mkn ckit pn jd la.nsib baik cheq ni jenis mkn pgi.dh terbiasa kot dri zaman sekolah ag.hehe
btw nice info,thank for sharing :)

Selendang Merah said...

petang nie jugak guwa try...kalau sihat bawu leh jd retis cm ang..hehehe

^^eKaTiKaH^^ said...

nice sharing. hihi. boleh follow tips nie. :D

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

wahhhhh nice tips nie..
cik eyla x reti mkn brokoli hehe

bai baizura said...

wah2 retis dah keluarkan tipss pemakanan die dh. hahaha:)) :p

StuntWomanWho :) said...

ohh , boleh yaa minum jus pagi2 . hoho . tapi err yang telur separuh masak tu eika tak boleh nak makan . muntah woo o.O

Zetty Zulkifli said...

Yeah nice, alang-alang tu boleh lah diet sekali. Hahaha. Thanks for sharing :D

Marya Yusof said...

As salam Hazwan Hairy,

Hola!

Patutlah badan maintain... :)

Suka ayat yg last tu "Kesihatan sihat minda akan cergas boleh lah berblogging" :)))

Good night!

Kat sini pagi dah :))

ctk said...

wah,...thank 4 the tips...dh salin da...hehe