Thursday, May 24, 2012

KENAPA PERLU BERJIMAT?

Assalamualaikum..
dah lama rasanya aku xbuat entry pasal tips kan.. Alkisahnya semalam tidur lena diulik mimpi "nyeri" tetiber terselit plak mimpi pasal "saving" ni... Paling mnyerikan apabila aku terpaksa jadi "pengemis" ditepi jalan semata-mata untuk dapatkan wang !! oh tidakkkkk.....kemana pergi blog? aku kan seorang blogger...haha...
Terus bangun tidur aku karang apa yang aku mimpi semalam...

Entry arini untuk kesedaran kepada anda-anda termasuklah saya sendiri yang suka boros a.k.a kuat mengeluarkan wang untuk shopping, dan sebagainya...HAHA..

kenapa perlu berjimat?
1.  Mengenal pasti kesalahan dalam kewangan
2.  Menyemak perbelanjaan bulanan
3.  Memastikan anda tidak tersasar dengan melakukan pembaziran
4.  Untuk membuat tabungan masa akan datang
5.  Meningkatkan perbelanjaan bulanan

p/s: jadi bijak lah berbelanja untuk masa depan...

16 comments:

Muhamad Azam said...

YEAAAHH!! setuju bangat!

.: iEyLa :. said...

lagi2 dah nak gaji ni...
better dpt gaji transfer ke bank tuk saving dlu..
for me..i ade satu bank yg khas tuk saving..kad bank tu mak pegang..hihi

mohamad shazni said...

wah..terima kasih untuk tips ini..nk tips untuk elak ragut sila ke blog sy ye abam hery

Nur Asmida Bt Karim said...

hahah ingatkan gugurl je shopping , boboy pon cme :P
tpi kita sama lah , time de duit mcm2 nak beli . bila dh pokai mula lah nyesal beli itu ini , hahah lawak je .

M said...

Menabunglah utk masa depan. Sikit2 lm2 jd bukit.. :D

Mk Syahir said...

serinya mimpi kau..hahahaa

wa nak buat entri sebing jugaklah nanti..tabung wa dah besepah2 ngan duit xD

^^eKaTiKaH^^ said...

Yup, setuju 100% :D

[PCL] said...

org kata melabur lbgh meguntugkan dari 'melebur' emas yg ada...:)

uncHa said...

hehe tiba tiba ingat kat subjek uncha yang tajuk ekonomi asas :)

Nur Shuhada said...

betoi2..setuju..entry yg sangat bagus.thank sbb share tips :)

Ardini Izzati said...

Hebak hebakk. Boleh jadi pengurus kewangan ni :)

Che Faiz Bong said...

untung la...hehe

Pecinta pink^^ said...

bagus tip ni:) lagi2 tgah kekringan wang ni..haha:P

Fiza Diaries said...

fiza harap duit abah jee.. tak de pengalaman kerja langsung.. teruk kan.. hakhak.. dlm subjek mikro n makroekonomi pun ada pasal savings nih.. btw, thanks for the sharing.. memang berguna sangat!

kura said...

jimat? susah. susah nk berjimat. lumrah! hehehh

Azira Ldu said...

terima kasih tips nye