Wednesday, May 30, 2012

TIPS KURUSKAN BERAT BADAN

ASSALAMUALAIKUM
Nak turunkan berat badan? haaa mesti ramai orang yang berusaha untuk kuruskan badan kan?terutama sekali bagi kaum wanita..Gologan mereka lah yang paling risau mengenai berat badan ni..Maklumlah badan merupakan 1 pakej buat dorang kan! betul x? tapi untuk menurunkan berat badan anda secara ideal, bukanlah perkara yang mudah kerana anda perlu mempunyai komitmen serta dapat beri kan diri anda ruang masa dan yang paling penting jangan mudah putus asa..
Di sini aku berikan sedikit tips untuk korang yang bercita-cita nak turunkan berat badan tuh..

1. waktu makan anda setiap hari
contoh
sarapan pagi : 7 pagi until 8 pagi
makan diantara waktu pagi dan tengahari : 10pagi-11pagi
makan tengahari  : 12.30 tengahari - 2.00 petang
minum petang      : 3.30 petang - 4.00 petang
makan malam      : 6.30 petang - 7.00 petang

2. Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Sekali senaman hanya perlu sekurang-kurangnya 30minit. Anda juga boleh bahagikan kepada 3 sesi pagi, petang & malam

3. Elakkan memakan makanan ringan pada waktu malam . Jika anda lapar sebaiknya boleh digantikan dengan sekeping roti yang rendah lemak dengan secawan air yang kurang manis.

4. Kurangkan sebanyak 500 kalori sehari bagi tujuan mengurangkan  berat badan contohnya ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi.

5. Yang paling penting , pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya kerana waktu tidur amat penting untuk kita.. sekurang-kurangnya 8jam sehari. agar badan tidak kelihatan letih..

itu saja yang dapat dikongsi bersama-sama anda semoga berjaya ea...-peace-

31 comments:

Mr.She said...

kite yg mkn nasi sekali sehari ni pong tak kurus2. acano? haha

Selendang Merah said...

wah bgus jugak tips ang nie.. kalau aku gubah suia boleh dak? nnt aku kredit kat ang.

Sekeping Hati said...

haha. buat la cmne pon. mmg x kurus kalau xde disiplin. lalala~ perempuan obses psl body, dah kurus pon nak kurus lg. *kena la btg hidung sndiri* =P

SHaP said...

Wan,,, aku nk kurus... aku nk kurus,,,haha

O CIKTEDDY said...

nak kurus?

mohon puasa selang sehari..nescaya makin kuruslah kome sume...ihihik

nice tips anyway =D

*eh jap,tak puas hati ni..mohon kamu jgn jadi mcm abg ben.update setiap sejam.penat nak bace satu2..ahaha*

gurau je ni..bagus la update selalu,tu tanda rajin + semangat berblogging.Jgn jadi mcm sy ni,update seminggu sekali.haha

FITRAH JAMIL said...

kurus sgt pn tak cntik sgt jugak kan

Reena Kamarudin said...

terima kaseh. memang nak kurus pun ni. sobssss

~LoVE PiNk~ said...

ermm btw thnks 4 da tips..

makan sikit jer da naik berkilo2..tapi sehari xmakan 1kg pon susah nak turun cmner...hahhaha

give up sudah nk diet..hehe

Sally Yatiey said...

Nice tips. hee. Tapi saya dah kurus ni, tak perlu kuruskan badan lagi lah, kan. hahaha :D

Noor said...

nak kurus jgaakk!!!..tapi disiplin xcukup tinggi..susah plak nak kurus mcm muda2 dulu huhuuh..

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

cik eyla nk gemok namo kurus hehe >_<
nice tips

NAL said...

nice tips..nak try la..

kura said...

woo. kenapa tak ada pil kurus? catalis tuu. hahha

Aaron Aziz said...

info yg sgt bagus... insyaallah akn d amalkn. disiplin sgt penting dlm diet ni. :D

cik atie said...

alaaa... atie nak tambah berat badan... bagi tips naik kan selera makan lak... ehehhe

NIZAM said...

ok, sy kurus nk gemuk. acane? hukhuk. melawan arus.

Ik Hanif said...

ah menipu!
gajah tu spanjang umur tak penah-penah makan nasi tak kurus-kurus jugak!

Nur Shuhada said...

perhhh..tips yg bagus..thank for sharing..
tips nk bg tinggi ada x hairy.hehe :D

Ardini Izzati said...

Dah malas nak diet. Biorr je lahh gemuk pongg. Hahahaha :D

Cik Semut... said...

nak kurus..nak kurus..nak kurus...
tapi tak leh nak kurangkan makan..acane tu..?huuu ;(

Anis Nisa said...

tips tambah berat badan ade tak..huhu..
#kekurangan berat badan#

T______T

mohamad shazni said...

wah...macam tipas la abam hery ni kongsikan..besok jom men bowling nak tak..kew nak aku share tips main bowling dulu..hehehehe

Mk Syahir said...

sejak bila pulak lu jadi perungding kesihatan nih?masyukk

ctk said...

akn ku cuba untuk kurus....bgus kamu bg mse tu.....bleh ct wt jadual...hehe

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

der klu disiplin mmg bole..tp kadang kale terlajak gak..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

der klu disiplin mmg bole..tp kadang kale terlajak gak..

Jacklye said...

Saya setuju dengan apa yg ada kat dalam entri ni..tapi yg paling penting sekali sebenarnya disiplin diri...tnpa disiplin langkah atau jurulatih terhebat jg tak dapat tolong...hehe...



Cara Menguruskan Badan yang Efektif

etuza said...

entry menarik tuk wanita dan muslimah.tahniah Wan ya

MIRRA NADHIRA MUSTAFFA said...

ni kena praktiskan.. org daa cakap saya gemok ni..

#thankz for sharing.. :DD

sis92 said...

maaflah incik..wa mmg makan banyak :D

FaFa EhA said...

ades yang tido secukupnye tu takley nk folo :( asyik on9 je hahaa