Saturday, October 20, 2012

PRODUK SEJUK BEKU IMPORT YG MENGANDUNGI DNA BABI


Produk sejuk beku import yang mengandungi DNA babi



Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs) mengesahkan tujuh produk sejuk beku dipercayai dibawa masuk dari Thailand serta dijual di pasaran tempatan khususnya di wilayah utara mengandungi DNA babi. 
Ia termasuk tauhu ikan, sosej ketam bersalut sotong, sepit ketam tiruan, bebola ikan berperisa, produk hasil laut dan jejari ikan jenama PFP keluaran Pacific Fish Processing Limited. Selain itu, kaki ketam tiruan jenama A-Roy Mark dikilangkan Smile Heart Food Company Limited (Smile Heart) turut disahkan mengandungi DNA babi.
Ia termasuk kes pertama membabitkan sosej pulut, disusuli tauhu ikan, sosej ketam bersalut sotong dan sepit ketam tiruan yang disahkan mengandungi DNA babi pada Ogos 2011," - Mohd Sokri Hussin, Pengarah JAIPs
Difahamkan, produk sejuk beku keluaran dua syarikat berpangkalan di Thailand itu dibawa masuk secara haram dari negara jiran berkenaan, kebanyakannya dibeli peruncit termasuk penjaja kecil sebelum dijual di pasaran tempatan terutama di pasar malam atau gerai tepi jalan.
#sumber..

20 comments:

Eyda Syahida said...

tauhu ikan tu acane ?

MrJep said...

Bahayenye..kene hati2 pasni..Pastikn
beli ade tnde halal..Tpi klo Ade tnde
Halal pon xjamin juge kehalalannye..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

sgt menghargai usaha JAKIM...

Jiwa Lara said...

macam2 la skang nie.. was2 dh nk mkn nak tgok btul2..

Pelangi Biru said...

errkkk ? skrang nie dahh ssah nakk cari makann yg halal . smua ade cik bab . kdang2 takod nak beli makanan kat lua dahh .

Azza Afdzal said...

uwarrggghhhh mulai sekarang xnk dh makan sosej!!!

Si Matatajam said...

Kak M pun mmg dah lama tak makan produk2 sejuk beku camni..risau sgt tentang status halalnya...org ramai kena lebih berhati-hati...

AHMAD AFIQ said...

kena berhati2 bila makan lepas ni

MRS Rongoks said...

haihhhh..kena hati-hati nie.

Nurfara Hani said...

Macam2 taktik mereka nak jatuhkan agama islam..

Tihara said...

as salam,

nice sharing info..kadang2 orang tak alert semua ni.. :)

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Lana pun baca kat suratkhabar pasal ni..

Kenapa org Islam tak ambil berat makanan yang dimakannya ya..

Tak boleh salahkan pengeluar produk semata2 dalam bab ni. Sbab org bukan Islam pun beli juga benda camni.

Cik Nur said...

tauhu ikan tu, fish kek tukan..

Nana Hashim said...

jemput join segment sy

http://hazwanahashim88.blogspot.com/2012/10/siapa-nak-saya-klik-iklan-nuffnang.html

cik kiwi's said...

benda alah ni semua memang tak elok untuk kesihatan kita pun. tak payah la beli sosej ke nugget ke segala jenis makanan camtu dah. aku pun peberet gak dulu. tapi...

skang dah tobat .
lalalalal ~

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy....wah kena periksalah kalau mcm ni takut juga ni...:)

Kesuma Angsana said...

tq share mmg kena check ni bila bab2 makan ni !

Remy hazza said...

seelok2nya...kena beli yg ada tanda halal jakim dulu...tapi tu lah... yg kat pasar2 malam tu susah kita nak check..... kalau tanya tukang jual....mesti dia ckp halal punya...padahal sumber bahan tu tak tahu dari mana......
last penjual dan pembeli yg jadi mangsa....

HanaNabihah said...

Pastikan logo halal. Baru beli. Haish. Mana la budak2 sekarang ni susah nk dgr ckp/nasihat org. Makanan sekarang susah nk pasti kehalalan toyyiban nya. Kemudian jd darah daging. Nauzubillah

Mrs Velentine said...

alamak susah ni..kdg2 ada logo halal pun tiruan