Thursday, October 18, 2012

CARA-CARA SEMAK SAMAN AES ( AUTOMATED ENDFORCEMENT SYSTEM)


ASSALAMUALAIKUM..
 
Sistem Penguatkuasa Automatik atau dalam nama singkatannya adalah AES (Automated  Endforcement System) . AES adalah sistem pengesanan dan merakam secara automatik kesalahan lalu lintas mengunakan alat pengesan yang dipasang di atas jalan raya di kawasan tertentu.. Semak saman boleh di buat melalui SMS dan Online...
.


Hari ni nak kongsi kat korang macam mana korang nak cheak saman AES dengan cara mudah dan pantas...


Melalui SMS

1.  Cara semak saman Trafik, Saman JPJ atau Polis adalah dengan menaip 
      POLIS SAMAN ( NO. Plat kenderaan dan hantar ke 32728 .Caj rm0.50 akan dikenakan


Melalui online
  1. FREE service direct by Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), but please be aware that the database is not up to date
  2. You can check you saman free at RILEK website. RILEK stands for rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan
Dah cheak alhmdulillah dah settle tak dak saman....hehe


27 comments:

Anisa Anuar said...

mmg perlu pun ni...sbb baru2 ni rasanya mcm kena snapshot dgn kamera ni...sabar je la

nur anis said...

dah semak..:)

Mira Adzlia said...

tiap kali nk check saman, kompem dada ni bdebar giler..huhu

Anak Pak Muin said...

sangat berguna..tq ;)

Saya Disini said...

tq info

AHMAD AFIQ said...

benci system ini

CikNana said...

oooo..kami sini pun ada ne deh kmra nie..aws2 je nie supaya x laju had..he

Sue-Rya Qistina said...

ok dah semak. dan both my cars xde saman. alhamdulillah :D

ayut said...

utk online no 1 tu mmg xupdate..pnh kena aritu cek takde..tp tetibe smpi surat..wah..lebih.hahaha :p

Yana Aina said...

kene sentiasa cek selepas kewujudan AES ini ... heheh ayat skema

Remy hazza said...

check jgn tak check...mana ler tahu kut2 ada...... mau terkulat jab...... remy pun nak sms sekarang.....

aizu's life said...

tQ ats info..
camera ni baru dpasang kat shell, menghala ke SKVE.. so bile sampai area ctu, masing2 akan slow.. Pastu pecut balik.. haha.. manusia.. manusia.. lebih sayangkn duit dpd nyawa :)

Kesuma Angsana said...

tq share ye dik

Azza Afdzal said...

kt sini la teman duk cek saman pun...

Mia Liana said...

susah hati nak check ni... huhuhuh harap2 takde...

Nurul Akmal said...

Selalu suh budak office jer cek saman.. hehehe :)

Mrs Velentine said...

ok nnt akak cek

EPIK said...

nice sharing...tp mls check...risau je rasa...hahaha

[Gadget & Aksesori Steampunk Yang Cool]

Cik Nur said...

takut nak chekkk..huhuhu

Anonymous said...

rasanya check via SMS pon no updated jgk kot...sbb mlm td sy diberitahu oleh ibu kt kg yg surat saman dated 6/10 baru smpai kt umah..bila check via sms no summon record found...musykil sekejap..ada sesape kt sini boleh membantu?

MRS Rongoks said...

nice sharing :)

Nurfara Hani said...

thanks share info ni..

kinara kinatara said...

alamak kina di saman..bawak basikal lebih had laju..acane?

HanaNabihah said...

Ngeh ngeh. Nk check saman sendiri mmg takde la. Boleh tlg check saman kereta ayah je la pun =P

Zaidi said...

saye da kener dah

Zaidi said...

saye da kene saman dah

Zaidi said...

saye da kener dah