Friday, July 27, 2012

TIPS/ RAWATAN: MERAWAT GIGI KUNING


ASSALAMUALAIKUM...
Gigi kuning?euww!! sangat xsuka jika tengok gigi kuning.. anda suka?haha....Di sini aku nak kongsi kat korang yang sudi follow tips-tips aku ..Entry nih buka 100% tips tapi rawatan..Bulan-bulan puasa ni gigi pun kena jaga tau jangan xgosok plak lepas makan..
Rawatan untuk mencegah gigi kuning...
Rawatan paling sesuai untuk mengatasi masalah gigi kuning adalah rawatan pemutihan gigi yang ditawarkan di sesetengah klinik aesthetik atau klinik pergigian. Untuk mendapat gigi putih dan betul-betul cantik, rawatan Vaneer adalah terbaik. Namun kosnya terlalu tinggi dan disarankan berhenti merokok jika tidak anda tidak mampu untuk membuat rawatan.


Faktor menyebabkan gigi kuning
- Makanan/ minuman
     contoh : Kopi, Teh , minuman kola , kicap , kari , alkohol

- merokok dan mengunyah tembakau
- Jarang menggosok gigi
- pengambilan ubat-ubatan
- bahan pergigian
- Genetik
- Penuaan

itu saja yang aku mampu kongsi kat korang semoga apa yang aku kongsi ni akan korang amalkan jika anda mengalami masalah gigi kuning...-peace-

p/s: Hope harini masalah domain ni dah settle & semua orang dapat buka balik blog ni macam biasa..




47 comments:

Jiwa Lara said...

Kopi n teh memang x minum la tapi minuman kola tuh memang febret... Hehe

nadia farhana said...

mari jaga gigi sama2 ngeee ^^

Remy hazza said...

biar muka tak hensem, janji gigi tak kuning....he3

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy....menarik la info ni kalau boleh mcm nak cuba la...:)

Sue-Rya Qistina said...

lihatlah gigiku yg putih berseri ini..hahahaha..senyum skit mcm iklan gigi...ngeeee~

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

rawatlah gigi dgn colgate.. hehehe

~LoVE PiNk~ said...

hahahaa GG kuning..

good tips..;)

HanNah said...

Terima kasih :D

.com ada masalah eh?

Tinta Lana said...

Salam.

Aah. semalam baru dapat bukak balik blog hery, hehehe.

Hopefully, everythng will be fine ok.. ^_^

Mk Syahir said...

kalau gigi hijau ade tips dak bang? xD

inasazali said...

ala..abis tu xleh minum kopi, teh xleh mkn kari, kicap ;(

@YUNID@TI said...

kehkehkeh..... gigi kuning nak putih...

cikmisi leen said...

hahaa~ puasa2 jgak ~ gigi tetapi kena gosok *lepas sahur trus gosok*

siang hari kang makruh pose.. hehe (^_^)v

Nurlyla said...

okeh.. thanks.. hehe, gigi putih.. senyuman berseri..

rozssalovepink said...

:D thnx atas tips bguna tuh.....

are_lin@yu said...

ooo ada rawatan erk baru tahu..hihi..salam 7 ramadhan org kpg ;-)

Pinky Aina said...

Im sorry

Cik Nur said...

kena kurangkan punca gigi menjadi kuninglah kan.. :)

Pinky Aina said...

Gigi sy white.!

Kesuma Angsana said...

tq, but katanyer gigi yang color kuning sikit tu lebih bagus dn kat dari yang color putih ! betul ke

Mira Adzlia said...

tin..tin..tin (kunun bunyik hon)..hihi..sy da dtg nk komen..hahaha

owh..begitu ka...bkn ke gg kunin tu sihat??hihihi...ade org kate nk putihkn gg pki soda bikarbonat...xtau la btol ke idak..hehe

Adylia Qarissa said...

hairy windu dkna yea :) Nak potret raya dari hairy boleh tak ??

Pecinta pink^^ said...

Tadi pagi tak boleh buka blog hairy..ni ptg baru bole..(^_^)wah..bgus tips ni..cegah kerosakan gigi..Hee

Nurfara Hani said...

gigi melambangkan penampilan seseorang..

rAIHan said...

tak pernah tahu pasal rawatan tuh. byk gak faktornya ea..

Nurul Husna Mohd Halim said...

salam..yg sy taw,makan yogurt boleh kurangkan gigi kuning..n sbnanye mmg pn..:) dah try da..hihi

Mia Meymi said...

gunalah colgate total..:p

Leeza dayasari [santai leeza] said...

selalulah sentel gigi erk.. hehehehe

Izzati Suhaide said...

sy suka mkn kicap..heheh

shida'R said...

ala kn mmg gigi kite ade dua setting..setting puith dan kunig hahaa...

p/s: shida se nk ngis dpt masuk juga blog hery hari ni dannnnnnn msalh bloglist shida dah selesai alhmdllah sgt!!!

Mr.She said...

tapi time nk stay up terpaksa gak minum kopi -_________-

eyjalukman said...

sharing is caring . haha

Nadia Elena said...

fuhhh...nasib baik la gigi saya putih..ekekekeke! =P

Cioccolato World said...

penjagaan gigi amat penting

FaFa EhA said...

hahahahaa oke sy x bole mom kopi :((
so da selamat haha

NAL said...

nice sharing. Thanks HH

NAL said...

nice sharing. Thanks HH

ezumie esbarisma said...

uihhh..baru tahu kopi dgn tea boleh jadi gg kuning.. hehe.. tp ok what.. cm emas kott... hahahha gurau okk... jaga kebersihat diri itu yg dituntut oleh agama kita ^_^ nice tipss..

Edy Fee said...

nasib baik aku minum air suam je.jrg minum teh n kopi

Si Matatajam said...

Hairy dah tukaq jd dr.gigi la plak na...

Acik Ain said...

eh eh ! gg ain putihh jaa , teh o pebrot tuee . hehe . sape gg kuning meh ain nak tlong gosokk dgnn brus jamban . hakhak !

Cik Rongoks said...

kalau gigi rongoks ? errrr

Boni Kacak said...

hurm.. aku pulak kalau nak buat rawatan ni, aku kena berhenti betul2 hisap rokok ni.. kalau tak, memang tak ada gunanya..

the tempo of life said...

wow. menarik :D

KorN said...

tips kah ni? rase nya macam lebih kpda punca2 lah... ah, mane2 je lah...

kinara kinatara said...

kina x makan kicap n carang minum kopi n sebagainya yang berwarna 2...huhu..


patutulah gigi putih besinor..
ewwww..


hahaah.komen nak kene pelempang..huhu

PerenLee said...

Uik..satu saja?