Thursday, July 19, 2012

KHASIAT JUS

ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni nak share kat korang yang baca entry ni mengenai khasiat jus yang anda belum tahu lagi..If korang dah tahu anggap ini sebagai rujukan..hehe..Dah lama rasanya x berkongsi ilmu kat korang kan mh tengok..

Pasti semua orang tahu buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi khasiat tersendiri dan amat baik untuk ksihatan badan. Tahukah anda, campuran buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu dijadikan jus mempunyai khasiat tertentu.. Hahh!! apa kata anda cuba buat jus buah-buahan dan sayur-sayuran seperti yang saya listkan ini...

Lobak merah + halia + epal
- membersihkan dan meningkatkan fungsi sistem dalaman badan

Epal + timun + daun seleri
- Mengelakkan kanser, mengurangkan kolestrol dan menyembuhkan sakit perut serta sakit kepala

Tomato + lobak merah + epal
- Memperbaiki keadaan kulit wajah dan menyingkirkan nafas yang berbau

Peria + epal + susu
- Mengellakkan nasfas berbau dan mengurangkan panas dalam badan

Oren + halia +timun
- Memperbaiki dan melembutkan tekstur kulit

Nenas + epal + tembikai
- Membersihkan buah pinggang dan pundi kencing

Epal + kiwi + timun
- Memperbaiki kulit wajah

Pear + pisang
- Menagawal kandungan gula

Lobak merah + epal + pear + mangga
Menyngkirkan panas dan meredakan tekanan darah

Tembikai susu + anggur + tembikai + susu
Meningkkatkan ativiti sel dan mengukuhkan ketahanan imunisasi

agak-agak korang aku cuba yang mana?haha
itu saja share tuk korang arini..sama-sama kita jaga kesihatan ok..
selamat mencuba...

47 comments:

Jiwa Lara said...

petua pak Z... terbaik laaa...

Sue-Rya Qistina said...

yg lain2 tu semua sedap. kecuali yg ade peria tu. x pahit ke..hahahhaa..tp yg pahit tu la yg bnyk khasiat..thanks for sharing! bolehlah try kt rumah nnt :D

HanaNabihah said...

HEHE. tetiba teringat iklan tv yg campur segala mcm jenis. last2 tak lalu nak minum. iklan apa tah lupa dah.

sHiMi sHinHae~ said...

sy suka carrot susu ..xpenah lg try yg resipi ni ..huhu ^_^

Kesuma Angsana said...

KA suka yg no. 6 best

Alynn Nyzaa said...

feveret ni jus2 :D
sorry baru dapat balas kunjungan~

zatie said...

ade khasiat masing2..tp sy x suka la minum bnda yg sy rasa pelik ni..he3

Si Matatajam said...

Akak ni mmg suka minum jus... Segaq ja tekak ni...

Mira Adzlia said...

xpnah try memane pun...slalu minum yogurt buah2an jer...hihi

Tentang Kita said...

jus mmg baik tuk kesihatan..ambil tanpa gula tambahan

Ikhwan Suhaimi said...

Pear + Pisang pernah cube... sebab pernah dengar sblum ni.

Komen :-

Sumpah takkan buat dah ~ :P

.: iEyLa :. said...

thanks for sharing.. :)

FaFa EhA said...

kihkih ! awk tanak cube? awet muda. :P

NAL said...

nak try yg ada seleri tu..mcm sedap je

nabila biela said...

hye...info y mnarik..hehe..sy da follow awk..follow sy blik yew..
http://comey-comeyblog.blogspot.com/

Siti Rohaida said...

setuju....

Cik Rongoks said...

yeah ! suka honey dew...sedap woooooo ^^

Cik Nur said...

wah..menarik..!boleh cuba ni..!

Remy hazza said...

nak kena pi cari ler mlm nie..... peel fresh kan ada......

KorN said...

Jap jap jap... Memang kena campurkan bahan2 tu ke cemana? atau minum satu2 pon boleh?

Remy hazza said...

nak kena pi cari ler mlm nie..... peel fresh kan ada......

dyabunga said...

tak sangka epal byk khasiat

yana yani said...

wau menarikk.tapi yana tak suka kalau jus2 nih cmpur...Peria + epal + susu..cam pelik jer rasa dia

farhana said...

pernah cuba epal + kiwi. tapi timun tak letak, hehe.. sedap epal + kiwi :))

♥♥szumika sakni♥♥ said...

sy suka yg tomato + carot + epal...sbb bole jd cntik lg hehhe

Nor Zilla Sensei said...

sy mmg suka amal guna tomato..sb tu wajah saya mulus..hehehe

farah amirah said...

haha! enrty yg bgus utk dicuba :)

Acik Ain said...

knp smua buah takk sdap .

Aaron Aziz said...

info yg terbaekk.. terima kasih hairy.. insyaallah sy akn cuba :D

rAIHan said...

yang utk kurus takde ke bang?? haha~

Pecinta pink^^ said...

fuhh..dia berpetua plak..hakhak..bagus2 boleh amal kan ni..

Alieza Dayasari said...

Jus memang byk khasiatnya...
biasalah kan.

Mk Syahir said...

nice tips bro..wa memang suka buah2an..segala jenis buah wa bedal =p

bai baizura said...

nk try yg bwh sekali tu.mohon buatkan. hahaha:P

Maisarah Azmi said...

buah-buahan jauh lagi berkhasiat dari suplimen2 yg ade kat pasaran.. rugilah sape tak suka jus buah..

Tinta Lana said...

Salam hairy.

Hehhe..lana ada ni..cuma perlahankan langkah..ready tuk berposa..cehh, ayat mintak pelempang je kan,bhahhaha.

Urmm..smpai 3buah skali..tak mampu la hairy..paling2 pun, lana buat jus epal cmpur madu je. Jus lobak lau minum gitu je sedap juga..

Apa yg bestnya, salu kalau guna buah,takyah tambah pemanis dah..buah2 mmg dah manis kan? ^_^

#Selamat berpuasa ya heri..camna posa kali ini?ada tips tak cmna sorg blogger nak hdpi posa?hehehe. aaa..posa tahun lps kita tk kenal lgi kan..hehe.thn lepas dari bulan posa smpai bulan dua thn ni, lana senyap dri blog..hrp2 thn ni tak bt prangai la,heh3

babycomel said...

pisang pun boleh buat jus??
owh, baru tau hari ni ;)
yg lain memang biasa l minum & biasa dengar.. thanks 4 the new info ;)

Nur Asmida Bt Karim said...

ala limau tkde ? hehehe minat limau lgi :)

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy....mekacih atas petua yg diberikan ini bileh digunakan pada bulan puasa nanti...;)

Cioccolato World said...

petua best semua dieya amalkan ^^ dan dah lama jadi kegemaran...

Boni Kacak said...

owh.. maknanya kena campur2 lah buah2 tu?? baru ada kesan?

Mr.She said...

yg ade halia n peria tu tak ke rase eeeyekk? err. x brani kot nk try o_O

shida'R said...

hehee..nice tips ditambah minum minuman mcm herbalife lg berkesan hehee ^_^

Adylia Qarissa said...

banyak khasiat tapi dkna tak suka minum jus :)

iEdA said...

bole try ni naty tp peria 2 pahit cmpur ngn susu, xtau cmner rs dia..pas bbuka bole try..hehe

Nurfara Hani said...

boley try khasiat2 die ni. thanks.

the tempo of life said...

nampaknya pasni kalau nak makan kat kedai, kena selalulah order jus buah :) huhu