Monday, July 2, 2012

KESAN SEKS SEBELUM NIKAH

ASSALAMUALAIKUM
en google
Entry hari ni tajuk dia agak 18sx ea tapi ini adalah pengetahuan kepada anda semua yang baca entry nih..Saya buat entry ni oleh sebab masalah remaja kini yang kebanyakkan terjerumus dalam lembah hina ni , banyak kes-kes pembuangan bayi, kes bunuh diri akibat cinta dan sebagainya..Sya rasa semua orang dah tak kisah kan nak baca entry ni?katakan tidak kepada maksiat.. Kepada remaja-remaja diluar sana yang tidak tahu lagi mengenai ini mohon baca jangan ikutkan persaan dan nafsu buruh padahnya..

Dari aspek perubatan
- Kehamilan yang tidak diingini
- Pengguguran anak yang tidak selamat
- Pembuangan bayi
- Jangkitan penyakit seksual

Dari aspek psikologi dan sosial
- Masalah perhubungan
- Mengalami gangguan emosi
- Tiada keharmonian keluarga dan sosial
- Implikasi undang-undang

Sekadar berkongsi pengetahuan dengan anda semua mohon anda tidak malu untuk baca entry ini..Untuk cadangan lain boleh tinggalkan komen anda dah share lah kepada mereka-mereka diluar sana yang belum tahu lagi. Simple ja kan..

p/s: Agak okey x entry mengenai ini? kalau xok ini adalah entry pertama dan terakhir...hehe

59 comments:

Cik Rongoks said...

gejala sosial dalam kalangan remaja kian meruncing saban hari . hahaha

roziahojijie said...

oke je . Cume kena huraikan lebih isi dan contoh lagi dilain hari . Hehe :D

~LoVE PiNk~ said...

ok2 ajer entry ni..untuk kesedaran bersama..

sekrg ni on je tv ade je kes pembuangan bayi...xckup dosa buat mksiat dok + lagi dosa buang bayi yang xberdosa...hm

Ety said...

entry pendek tapi ada isi di situ. hmm. betul2. malas nak cakap byk la, semua org pun pandai fikir, mana baik mana buruk.

keseronokan sementara, tak bawa kemana2.

chill je. entry ni general,pada Ety okay je :)

hairy said...

@cik rongok: haaa tau xpe ! so xsalah lah kan entry ni..hehe

hairy said...

@rozie: hehe tq bg support...sya ni jns suka simple2 sbb tu pendek gila..haha..next time sya hurai pnjg2..ngee

hairy said...

@love pink: yeahh tq sgt tau...sya akn ubah nnti..tau xpe surt hbr lg lah...haha

hairy said...

@ety: tq ity sbb bg cdgn itu....nnti hery akn betul kn ea..bertmbh smgt plak skrg..haha...
tu lah mslh skrg nih di malaysia...hehe

Sekeping Hati said...

thumbs up! tapi rasanya patut lebih detail lagi2 part STD (Sexually Transmitted Diseases) supaya pembaca takut nak buat maksiat2 ni walaupun mereka sepatutnya lebih takut kepada DOSA!

P/S : CCTV ALLAH SEDANG MEMERHATIKAN KORANG 24/7!

Nyue said...

better dgn huraian....huhuh...bab mghurai la nyue mls..ahahhaha

Sue-Rya Qistina said...

good info sharing! at least mereka yg belum berkahwin tau keburukan seks sebelum nikah. mmg wajib tau!

hairy said...

@sekeping hati: hehe aha kan nnti sy buat huraian dia lain...tq sbb bg cdgn..sbbnya saya rsa was2 nk publish...hehe

hairy said...

@nyue:haha tau xpe huraian pnjg berjela tu mls sikit..haha...tkut org xbca :p

Azza Afdzal said...

itu sudah semestinya katakan tidak pada maksiat hihi

hairy said...

@syue: tq so much sbb support me :-)
mmg wji tau dgn keeadan rmja msa kini..hehe

KorN said...

Entry ni kalo di huraikan dengan lebih, lagi okei rase nya weh

hairy said...

@azza:yeahhh!! katakan tidakkkkkkkkkk

hairy said...

@korn; aha kan tp bab huraian aku lemah skit weh....ak akn usha ni .gpn ak takut nk wat entry cmni..nnti xd pembaca..haha

Prince of Noob said...

oh kesan segi perubatan dan psikologi jer... ingatkan kesan kepada orang lelaki dan perempuan tu macam boobs semakin membesar, lelaki cepat mati pucuk dan sebagainya...

btw sape2 nak join contest watak kegemaran boleh pergi kat sini leh dapat hadiah pen drive... mudah je

Michelle Hopell said...

ok ape kan, kongsi2 sesama manusia kan. hehe .. tp makin dikongsi makin tinggi plak trafik seks dlm kalangan org2 berkenaan. xD

Tentang Kita said...

sekarang nie masalah sosial makin teruk..yg keluar kat paper tu kita mesti tahu la...yg tak dilaporkan tu...punyalah byk

Silent Thinker said...

macam2 masalah sosial sekarang...
pokoknya diri sendiri.pandai2 lah jaga diri...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

semoga gejala ini dijauhi dari para remaja ye..

Cik Cammy Lia said...

okey je awk tulis entry ni, utk pengetahuan kn.

cynta ieda said...

kalu lbh detail d coret, lagi siokk...by theway..jauhkan maksiat korang..huhu

Alieza Dayasari said...

entri sbg peringatan.. bagus nie...

maszull said...

assalamualaikum hairy...moga remaja2 dapat menghindari dr melakukn perkara2 yg tidak bermoral begini..:)

farhana said...

entry yang sangat berguna untuk semua ^^ teruskan ~~~ :)

LELAKI INI said...

HEHEHE..
JGN SESEKALI CUBA..
NANTI NAK LAGI..
hahahaha

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

macam2 kan...dunia semakin canggih tapi semakin banyak pula keburukan yang nampak daripada kecanggihan itu...hmmm

p/s:entri OK! :D

Noor said...

dari muda dulu2 pun dok baca gk kes2 mcm ni.ingtkan penulisan smata2.sekadar mnmbah ilmu pengetahuan.rupanya2 ada gk org sekeliling yg kita knali pun terjebak dengan bnda2 mcm ni,baru tau yg ini mmg realiti.

Edy Fee said...

bab penyakit tu mmg nyata...
bahaya2...
good sharing

haz hany said...

entry ni okey jew...untuk peringatan bersama kepada setiap insan...bukan hny kepada org yang belum bernikah...kepada yang sudah bernikah jua harus dijadikan peringatan!!!! hehehee.

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Assalamualaikum...

Zaman sekarang ni macam2 boleh jadi...so kenalah didik dari tunasnya sebelum ianya berbunga dan berbuah...hehehehe :-)

CikMunBlogger said...

boleh bukak hospital sakit puan nie . ehh ! haha .

Boni JLL3 said...

betul2. setuju sangat. remaja sekarang suka sangat ikutkan rasa dan nafsu sebenarnya. lagi satu, ini semua pengaruh vidio2 tak senonoh dalam phone masing2..

rAIHan said...

mmg kena pandang berat perkara mcm nie. siyes.

p/s: oke je entry nie. walaupun pendek tp berinformasi..=)

JaNnaH said...

gejala sosial ibarat barah yg merabak dlm kalangan masyarakat terutama golongan muda. hihihi..

kie said...

kesan yang paling besar nnti.. bila sembulan bulan 10 hari akan datang... byk lah anak2 yang terbuang.. padahal budak tu tak bersalah pown...

Ikhwan Suhaimi said...

Dah banyak usaha untuk menghalang gejala2 ni, tapi still macam tu. tak tahu siapa dan mengapa benda ni still berlaku. (-__-)

* check out my new entry, it's about U

Eyda Syahida said...

ok jep . haiihhhh . remaja sekarangg -_-"



lagak gua komeng macam dah tua benor . huhuh

O CIKTEDDY said...

ok sngt entry cenggini..pengetahuan kot! ^^

Acik Ain said...

senng djngkiti pnyakit gonorea/sifilis .
#eh! betol kann ?

CekbOlat-bOlat said...

ganass.. HAHA :)

inche hlovate said...

21 tahun..lepas pun had umur hihi

Alynn Nyzaa said...

erk..thanks sharing~

zaxx said...

sy bru 17 tahun..leh ke bce? hihihi (konon2 muda lg la,hihii) anyway..info yg sgt berguna kpd remaja luar sana..:) termasuk sy,.hihihi

Tinta Lana said...

Assalammualaikum hairy..

Hairy minta pendapat kan..minta maaf ya kalau terkasar ke apa..

Topik ni, menarik. Memang patut diketengahkan, lebih2 lagi majoriti blogger semua remaja, dan topik ni pun, memang hot melanda zaman skrg ni.

Lana rasa..bila topik macamni, ia sebenarnya memang toipk yg beratkn? nak ringks cmna pun, topik cmni elok dihuraikan.. err,walaupn menghurai, tak smstinya ia akan jadi panjang..kena cari cara jelah.

Lagi satu tajuk kot..lana rasa perkataan kesan tu..urm..tak ckup kuat. hairy nak smpaikan keburukan seks sblm nikah kan? rasanya, kalau jadikan tajuk "bahana seks sebelum nikah", lana rasa, kuat lgi..cmna eh, lagi terkesan lah..aihh, tak tahu nak explainnya cmna,hahahaha

Guna perkataan risiko pun ok gak..maksudnya betul2 nk memberitahu btapa buruknya kalau kita lakukan sesuatu tu.

Sekian sesi ceramah pada hari ini,hahahahah.

Maaf hairy..kalau ada perkataan kasar diatas ni.. :)

kura said...

ok. mohon sharee. 18sx pun tak apeee! hahha`

siti naqiah said...

oke jgk tjuk ni..sbb ni isu remaja yg mmg pnting untuk smua org ambil tahu..keep up the gud work :)

FaFa EhA said...

nice nice :P haha padahal tgk link entry kt twitter :P

Elysa Sofia said...

Entri ni ok sbb bg peringatan kt diri sendiri & org lain..byk cara nk jauhkan diri dari benda ni cuma antara nak dan taknak je...

Si Matatajam said...

Kenapa perlu mencari yg haram? Yang halal kan ada.. Cuma tunggu masa yg sesuai dah la...

shida'R said...

ok sgt2 hery dah xbyk isu tentang ini diwar2kan..patut dteruskan tp hery kne pndai olah dari gaya penulisan agar xramai yang terasa..haaa cmne tu..nk jga hati semua org heheee ^_^

nur_za said...

saya dgn ini bersetuju dgn tuan blog..
jawapn sy adalah muktamad..terima kasih ^^

Cioccolato World said...

info yg berguna untk bloggers dan umum

Pinky Aina said...

Entah jadi sebak semacam bila tgok bayi kna buang,. Sial tol sapa yg buang. **

Pinky Aina said...

Manusia akhir zaman
:(Yng JAHIL. insaflah,.

Massura Kamarudin said...

ok tpi kurng padat moga2 remja kni sdr akn kburukkn gejla kurng baik ini