Tuesday, November 6, 2012

KENTANG MAMPU MEMBUNUH ?



Hari ni nak kongsi satu kajian yang di jalankan di AS  pada tahun 1994. Ini merupakan entry dari sumber bacaan saya ea sebagai pengkongsian dan informasi untuk kalian semua betul ka tidak kajian ni tidak dapat dipastikan jadi redah saja baca entry ni ok.

Satu kes kematian telah dikenalpasti di AS , disebabkan oleh satu bakteria dikenali sebagai botulism, Puncanya adalah kentang bakar yang di simpan di dalam kertas aluminium pada suhu bilik dan menghasilkan toksin yang mengadungi bakteria. Bakteria ini mampu merosakkan urat saraf dan melumpuhkan tulang-tulang si penghidap. Lebih parah lagi ia mampu merosakkan otot tubuh seterusnya menyebabkan kematian...

Apa yang korang dapat dalam entry ni?
Aku rasa aluminium tu punca dia...Ala 1 kes ja pun lagipun dah lama sangat kan apa nak risau lagipun akuu blh dikatakan tiap2 minggu makan ubi kentang..Sihat sejahtera saja alhmdulillah..
 


44 comments:

Anisa Anuar said...

wooo...mungkin...ada logiknye...kalau ikut sains la..

MRS Rongoks said...

errr..kentang putar kt kepci tu termasuk x ? hikss

Maisarah Azmi said...

huh? combination antara kentang bakar dan aluminium menghasilkan bacteria yang SUPERRR jahat!

Mrs Velentine said...

ntahlah dik..kak no kmen

CikNana said...

kentang kah yang bersalah?

Azza Afdzal said...

dont worry kentang di simpan dalam peti sejuk confirm selamat hihi

Sue-Rya Qistina said...

Actually, mkn kentang x bahaya. Yg bahaya, apabila menggunakan kertas aluminium tu utk sesuatu masakan. Huhu

Kesuma Angsana said...

wei biar betul ni ...

MarliaMarble said...

YEKE..? KENA KURANGKAN MAKAN KENTANG KALAU MACAM NI...

Cik Fie said...

Laa..yeke ? xtawu plk..
saya selalu sangat mkn kntang n suka sgt mkn kentang..hihi :)

MarliaMarble said...

YEKE..? KENA KURANGKAN MAKAN KENTANG KALAU MACAM NI...

Jiwa Lara said...

siyes ? dah la febret makan kentang...

QA's ~ mamapapa said...

Huwaaaaaa!!!akak n anak2 suka mkn kentang..cmna ni?

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy...menarik info ini takut gak nak makan lepas dah tahu info ini tapi makan kentang tu la yg sedap yerkan..:)

elyna mirsada said...

yke?tp sy suka mam kentang,hehe

kura said...

ubi kentang ni, klu makan tekan gitu sebijij sebijik pun boleh bawak mati. ajal semua di tgn tuhan. ewahh!

Cik PensiL said...

kentang goreng sedap kut . haha

@YUNID@TI said...

maybe kentang tun memang ade bakteria kot...

Cik Siti Hajar said...

tak semestinya kentang... kalau cara pemakanan kita okey.. insya'allah okey kan...

hananhadila said...

kalo x KFC , mcD daa x laku daa .

Azlan Strider said...

mungkin jugak kot..tapi rasanya kalau makan kentang secatra berhemah i think should be okay kot..hehehe

Regards,
-Strider-

Cik Nur said...

mgkin sbb kombinasi aluminium tu dan asid pada kentang tu..

tak pun, tindak balas aliminium dengan susu yg tggi telah meracuni kentang tu..

Syazana Zainn said...

aiyo, selalu gak kat umah goreng2 kentang ni -,-'

tp baru sorang je kan

takpe, tunggu dah ramai org baru stop makan :p

beckhrooy said...

habis la kfc depan dumah kalau betul2 macam tu

ayut said...

yg dia g smpan dlm aluminum sape suruh...hahahaha.yg pntg jgn smpan mknan lame2x..tak elok..bkn sbb kentangla....kentang ok je kot.huhuhu

Zul Fikri said...

aku ase dua2 bahaya..haha

Remy hazza said...

ada betulnya hairy..... sebab aluminium tu dibakar.....tak mungkin takde perubahan kan......

norhafizahalias said...

kentang or aluminuim yg jahat sebenarnya ni?

bukankah kentang tu banyak nutrisinya.. so, how come it can kill a human?

selama ni, kita semua duk makan kentang tu, membahaya la maknanya? hurrmmmmm.......

cikmisi leen said...

kentang bakar ? alarr.. kte mkan kentang goreng ..hahaha :P

Nur Shuhada said...

hui..xtau la plak.
tp bwu 1 kes kn., huhu
nk mkn tu mngucap siap2. :P

boni kacak said...

rasanya aluminium tu la... sebab kita sendiri tak tau macam mana dorang proses dan apa bahan2 kimia yang ada pada aluminium tu..

AyueJean said...

Eh yeke??
Seram pulak dengar.....
rasanya aluminiun tu la kot...

KorN said...

hari tu hari isnin mampu membunuh.. hari ni kentang plak membunuh.. esok ntah ape plak yang mampu membunuh ni... memang riri cari entry pesal bunuh2 eh.. haha

inche hlovate said...

ermm sya pun rase ianya berpunca daripda aluminium tu

Nurfara Hani said...

huih.. bahaya ni.. patutlh kentang murah.

steffany daph said...

wuhuuu...nasib tak terbantut citarasa makan kentang ni. sbab ada potato twist tu yg saya suka sngt2 :D haha. tak kan lak kita kat msia ni mati mkn potato tempatan kan. hehehee..

MawardiYunus said...

good info bro.. :)

baby comel said...

eh? alhamdulillah sihat je sehingga hari ni. mybe something problem kot dgn cara masak tu

HanaNabihah said...

Hoho. Hana pn rasa aluminium foil tu la yg bertindak balas kimia apabila dibakar bersama-sama kentang lalu meresap ke dalamnya. Eh? dah mcm cikgu sains pulak. kikiki~ =P

kinara kinatara said...

stuju..mungkin aluminium 2 kod..huhu:)

shidaR said...

perghh...mmg bahaya cara mcm tu haihh~ insaf mkn kentg dah ^^

shidaR said...

perghh...mmg bahaya cara mcm tu haihh~ insaf mkn kentg dah ^^

naufal said...

waduh malah saya suka makan ketang lagi bro waduh terimakasih atas infonya kunjungan baliknya www.naufalthedarkness.blogspot.com

QasehnyaRania said...

ya betul tu aluminum tu puncanya.lagipon kentang kan penyumbang karbohidrat juga.

sedapnya kalau buat sup taruk kentang :D