Tuesday, December 18, 2012

TIPS MENGHASILKAN BLOG | ENTRY


TIPS MENGHASILKAN BLOG | TIPS MENGHASILKAN ENTRY BLOG

Hari ni nak kongsi sedikit kat korang semua mengenai blog.Dah lama sangat aku tak buat enty tips-tips kan jadi hari ni nak bagi kat korang sikit tips menghasilkan blog dan entry blog. Apa yang aku tau serba sedikit aku kongsi ngan korang semua walaupun baru setahun jagung secara serius dalam dunia blogging ni...


-Pengetahuan mestilah meluas dalam apa jua perkara yang ingin dikupas oleh anda tidak kisahlah dalam apa-apa jenis tajuk terutama fakta .

- Guna bahasa yang mudah difahami oleh semua pembaca blog anda elakkan bahasa yang pelik-pelik dan pelat-pelat.

- Jika blog anda jenis santai aka personal macam blog aku, gunakanlah bahasa santai dan tidak perlu menggunakan bahasa yang terlalu tinggi.

- Maklumat haruslah sentiasa tepat dari sumber yang kukuh.

- Anda perlu tahu siapa pembaca entry or blog anda sebabnya target dari pembaca itu perlu.

- Jangan sesekali menyentuh sensitiviti sesuatu negara, bangsa atau pun budaya elakkan benda ni.

- Untuk lebih menarik ,kalau boleh selitkan gambar-gambar yang dapat tarik perhatian pembaca

- Sentiasa berkomunikasi dengan pengikut blog anda agar pengunjung selesa dengan anda contoh komen ,facebook dan etc.

Itu saja yang dapat bantu korang...Selamat berblogging ^^

Keputusan pemenang contest kalender 2013 boleh klik SINI





36 comments:

Sue Echan said...

nice info for the new blogger... :)

Dunia Wilma said...

Nice tips Hazwan ^_^
Lepas nie Wilma akan gunakan info nie untuk buat entri blog Wilma...

Maisarah Azmi said...

thanks share tips nie..

Fauzi Blues said...

Baiklah...tq share tips..

Cik Pensil said...

yeahh .. betul , tu .

inasazali said...

time kasih hazwanhairy :)

bai baizura said...

nice sharing. tQ abg retis. *hulur testpad nak sign. :p

Siti Rohaida said...

setuju...kalau setuju dapat x calender dari hery..hoho

Mrs Velentine said...

nice tips

Ayu azmir said...

good info

n-u-r-u-l said...

wah.. tips yg memg amat berguna... thnks 4 the sharing...

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...info yang menarik ni buat semua blogger...;)

Sue-Rya Qistina said...

nice sharing dik :)

NIA SI DRUMSTICK said...

ooo..like3!!suka entry ni..

Nurul Ain said...

like..

Dkna Abza said...

dkna rasa tersentuh baca entry nie hahaaaa

^^eKaTiKaH^^ said...

tips berguna daripada hairy.. yeah!! hehe.. thanks for the tips... :))

Remy hazza said...

betul kata hairy....
be your self and make other person convenience.....

Cik Nur said...

Tips yg bagurr..
terima kaseh sudi berkongsi.. :)

boni kacak said...

thanks bro untuk tips2 tu :)

Fendy said...

setuju...

HanaNabihah said...

Thumbs up! Hehe~ Bkn newbie je. Yg dah berkurun b'blogging ni pun patut ikut tips ni. Hehe~

fifie said...

Thanks for the tips HH, fie rasa banyak lagi benda yang harus fie baiki terutama gaya penulisan.

ELeEa said...

terima kasih atas perkongsian =)

Kesuma Angsana said...

gd tips tq ye

shasha yacob said...

saya pun baru nak dekat setahun berjagung serius dalam dunia berblog nih. hihi nice tips HH

ayut said...

slalu ilang target bile nk bt entry.....hahaha..sdap bdan je bt..oppsss! ;)

sieyzu eiyka said...

Muahaha . Rasanya sy belum ikut tips-II ni dalam menulis entry . Thanks for sharing . I'll follow it insyaALLAH . :D

CeqGu said...

errr macam dah ada skit2 tu,thanks ye

Niswatus Solikah Samik said...

saya semua out... kihkihkih.. buat entry ikot suka hati je..dgn bahasa pelik, xde target reader, dll.. hahaha! papepon, nice sharing.. :)

Si Matatajam said...

Santai2 ja....baru best baca...

kinara kinatara said...

bahasa di blog kina ok tak?

Pecinta pink^^ said...

bagus tips ni ..tpi kalo xde idea nk menaip ad tips tak ?hehe

miz ruha said...

nice tips hery...
tp selalu tulis ikut sedap rasa aje... merepek habis... kihkihkih....

shidaR said...

nice tips hery hehee :D

shidaR said...

nice tips hery hehee :D