Wednesday, December 19, 2012

KUCHING SARAWAK DAY 2 | PASAR SARIKIN VACATION


TEMPAT MENARIK DI SARAWAK | KUCHING SARAWAK | PASAR SARIKIN
Bersambung dari day 1 kalau belum baca klik SINI

2/2/2012
10.00 pagi - Time ni kereta sewa dah sampai boleh tahan juga lah kereta viva yang dorang bg ni rm120 sehari deposit rm300.. Last minit semalam baru kol.* sambil gosok-gosok dada. Boleh bawa jalan-jalan tengok tempat menarik di Sarawak jadi lah..hehe. Bekfes dulu dekat restoran sebelah before member yang stady dekat Unimas sampai.
Ni la Ferrari kitaorang..haha
Plan harini ke Pasar Sarikin sempadan Kalimantan tu, Gunung Santubong , Kambung Budaya Sarawak , Damai Centre. Jauh-jauh gila tempat dari hujung dunia ke hujung dunia .

Bekfes pagi ni pun aku makan Banana Cheese! sedap nak habaq hampa semua ketaqih ok ..ahaha. Pagi, petang malam harus makan sebab kat semenajung tak jumpa benda alah ni. Rancang cm nak buat bisnes ni ja lah..haha :P

11.00 pg - Start perjalanan menuju ke Pasar Sarikin ( Sempadan Kalimantan Indonesia ) .2jam perjalanan then sampai situ teruja gila weh sebabnya situ terlalu-lalu panas ( nampak x cra penyampaian aku nk gtau terlalu panas tu? ) berpeluh-peluh mcm mandi air hujan.. Kenapa situ panas sangat?


1.00 ptg : Mata dah start tengok bermacam-mcm benda ni habis kopak duit beb klo lama-lama kat sini. sejam berjalan dkt sini terjumpa benda alah ni cam menarik ja kalau bawa balik kampung..So beli lah dgn harga rm15 saja.. Dari harga rm30 tawar punya tawar dpt rm15 tengok! betapa hebatnya aku menawar..haha

2.00 ptg : Harus blah secepat mungkin dari sini kalau lama-lama nanti dkt smnjung makan pasir ja hari-hari..haha..Perjalanan 2 jam lebih ke Gunung Santubong , Kambung Budaya Sarawak & Damai centre

tidoooo time ni entry bersambung........

P/S: Panjang-panjang kang orang xbca pung :p

47 comments:

inasazali said...

sdpnye banana cheese tu..mmg kt cni x dpt la..

yana aina said...

unik nya jam tue .. harus beli ^^

Emas Putih said...

banana cheese femes kat sini. sabah sarawak.. asal dari sabah kot hehe

Remy hazza said...

kampung budaya tu rege nak masuk mahal jugak kan... remy dulu pi naik teksi... pergi balik dah 150 ratus..... belum ticket masuk lagi.....

Jiwa Lara said...

orang sarawak sendiri pun x sampai sana lagi.. hukhuk

Nick Nashram said...

bro, kek lapis sarawak takde ke??

AHMAD AFIQ said...

ptt blah cepat2 dari pasar waktu tgh hari

Kakcik Nur said...

Kalau catatan tidak menjemukan, panjang pun kakcik baca juga. :)

Kesuma Angsana said...

nampak menarik lah

Sue-Rya Qistina said...

mmg bole rambang mata kalau pegi pasar sarikin tu. hehehe. klau akak, mmg kena bwk duit lebih. hahaha

Alynn Nyzaa said...

laa...ada member kat unimas..alyn pn study kat unimas ^^

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...bestnya dapat jenjalan sambil bershopping...:)

Azza Afdzal said...

cantik la jam tu...

MisEyz BLurz said...

Pasar Sarikin mmg akan buat kita kering..haha..semua nak dibeli..ehhee

shu said...

cantikla jam :)

::azmina nordin:: said...

unik jam tu :D

Vee Lea said...

<< Born and raise in Kuching tapi tak pernah jejak kaki ke srikin. Hahahah.

rafie zawawi said...

fuhh mahal btol sewa kreta.. selalunya shari rm85 je aku sewa.. Banyak dop memborong kat pasar sarikin?? kena pandai tawar-menawar kalo nak harga best.. & ak rasa kalo ko nak mlawat kampung budaya xpuas.. koz kemuncak persembahan semua etnik srawak adalah kul 10 n kul 2.30 kalo x clap.. kalo sampai petang pun sempat lawat rumah je.. anyway, von voyage =)

Yusra Yunus said...

Jangan lupa follow i k

http://yusrasuperstar.blogspot.com

aizu's life said...

serikin mmg best!! murah2 brg dia.. tp boleh berbelang kaki kalo jln tgh panas..

ash said...

Cantik kot jam tu, kalau dh jumpa mmg beli dah jam tu.. Unik.

BY: djdanchef
== ♥ == ♥ == ♥ == ♥ ==

ayut said...

teruja sbb panas ea hery...bgus2x...nmpk keterujaan berdasarkan ayat yg diberi.hahahaha...nak banana cheese...ptutla crik kat sini takde..mmg takde ea???nk rasa gakkkkk

Siti Rohaida said...

sebahagian dari hadiah ke tu...tolong ler hantar satu

Cik Nur said...

sampai ke sempadan kalimantan HH pegi..

jam tu di perbuat dari apap eh..
lawa...

banana chess tu, xpernah rasa lagi...

yana yani said...

bestnye..

Ratu Hatiku said...

Bestnya jalan2....
Banana cheese tu nmpk sedap la...

Princess Syazliyana said...

wow! pndainya hh tawar menawar.. huhu
banana cheese tu nmpak sedap although tak pernah rasa *-* hoho

sieyzu eiyka said...

Wah HH , jauh nya p melancong . Sampai kuar semenanjung . Tapi best jgk ,ambk pengalaman . Muahaha . Mesti bnyak shopping kan ? Bagi lha jgk ole-II . :P .

Eh . 50 percent bagi potongan . Hebat ah HH tawar . Memang untungg lah cmtu . Mai borong kat Kelantan ni pulak . Kua-II .

Mrs Velentine said...

cantiknya ole2 dia..

Mira Adzlia said...

sy suka! sy suka! psr sarikin....sbb ia best

HanaNabihah said...

K. Ngidam nak mkn pisang goreng cheese tu. Balik rumah nanti nak beli cheese la. Kihkihkih~

boni kacak said...

bahaya tu, nasib baik ko blah cepat2.hahaha

kinara kinatara said...

wah....cantik gila jam 2...:)

huhu..:)

ferari pom cantik..:)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

apa-apapun, leeza suka tgk gambar2 tu.. hehehe

ctk said...

xbelikan ole2 tuk ct ke??hehehe
lawa betol jam tu...rambang mata lau ct g sne,.

luqman zakaria said...

aku xleh arh g tempat ade byk brg cmnih..nk beli semua rase tp itulah duit x ramai..haha

Faizul Osman said...

kalau nak berjalan tak payah p[ergi pasar ke mall ke... pergi tmpt mcm gunung je... konfirm tak kopak poket tu...

Si Matatajam said...

Mesti best nak shopping souvenir kan Hery..

~S! BuLaT~ said...

Ferrari tu sangat save minyak kan.. :)

Niswatus Solikah Samik said...

cantik nya jam jam tu! antik! eh, tidur lagi.. hahaha! :D

timm_bill said...

oww..ada member dari unimas...

timm_bill said...

oww..ada member dari unimas...

shasha yacob said...

unik dan kretip, kan kan kan. hihi

Pecinta pink^^ said...

banana cheese nmpak mcm sedap ..teringin plak,,haha

KorN said...

jam love tu smart.. ko ade beli tak?

miz ruha said...

sedapnya banana cheese....
jam tu sweet sangat... >.<

shidaR said...

seronoknya jln2 sama jeless >.<