Thursday, June 28, 2012

PUNCA KULIT WAJAH BERMINYAK

ASSALAMUALAIKUM..
Dah lama tak buat tips dan mencari punca-punca..Hari nak berkongsi ngan kalian semua yang mempunyai masalah kulit muka berminyak.
en google
Kulit berminyak seringkali menjadi masalah ramai orang  walaupun perlbagai rawatan dapat dilakukan untuk menyelesaikannya..Keadaan kulit berminyak ditandai dengan kulit wajahnya mengilat dan kusam..Disini saya sediakan entry mengenai punca kulit wajah berminyak..
Hormon
- Hormon juga merupakan punca kulit berminyak. Hormon kita akan berubah dalam tempoh tertentu kebanyakkan remaja yang akan mengalami situasi begini oleh sebab itu ketika remaja banyak jerawat akan timbul di wajah...

Keadaan cuaca
- Faktor lain yang diketahui merupakan punca masalah kulit berminyak ni ailah kelembapan atau udara yang amat panas. Apabila panas dan berpeluh, minayk yang terkumpul di wajah akan menjadikan kulit kelihatan berkilat..

Pola pemakanan
- Ini merupakan salah satu lagi punca kulit wajah berminyak jika terllau banyak mengambil makanan bergula dan garam boleh menyebabkan terjadinya masalah ini. Anda disarankan mengamalkan diet pemakanan seimbang dan kurangkan pengambilan makanan berkolestrol tinggi..

Oleh sebab terjadi masalah ini saya terus mencari punca...hehe...
semoga tps ini dapat membantu anda semua...
kongsi-kongsi kan kepada mereka diluar sana...
next entry TIPS

p/s : Untuk anugerah2 didalam blog hazwan hairy ni akan berkuatkuasa mulai 1/7/2012 dan akan dinilai dipenghujung setiap bulan...Tunggu next entry mengenai penjelasan ini..Yang belum tahu lagi boleh KLIK SINI

37 comments:

Sue-Rya Qistina said...

saya pulak selalu berminyak di hidung dan dagu. tp org ckp xnmpk berminyak pun. perasaan saya je tu agaknye..hehehe

CikMunBlogger said...

yaw yaw ! abang retis dah jadi pakar kecantikan . hehe XD nice info weyh XD mohon pakai produk yang sesuai dengan kulit . mungkin tak berminyak kot nanti :)

Cik Rongoks said...

oooo..nie ke sebab nye.huhu

Budak Botak said...

owh tu lah puncanya...baru guwa taw...patut muka wa berminyak...ada produk untuk jadi mas kulin seperti retis?? hehe

nana kamarul said...

ohhhh. sebab tu ke? tapi orang dulu2 selalu cakap wajah berminyak tu awet muda! huh. macam pelik je :P

Ayuni said...

yg mknan tu sye setuju sbb kdg2 mkn kacang, muka jd berminyak...

bukankosong said...

info ringkas era!

Kesuma Angsana said...

tq berkongsi ilmu ... sgt2 berguna ni

inche hlovate said...

wahh pagi2 lagi dah bg tips

permata biru said...

kurangkan makanan yang berminyak juga..

Ety said...

kulit Ety akan jadi berminyak bila stay up lama sgt smpai tgh malam. kalau hari2 biasa, okay je.

Saya Disini said...

tq info

Pecinta pink^^ said...

wah..sy ada masalah ini..thanx for the tips(^_^)

KorN said...

sekadar tambahan.. kulit berminyak juga antara faktor penyumbang kepada jerawat...

msredcheesecake said...

pemilihan produk facial cleanser yg sesuai pun penting....

Azza Afdzal said...

kulit berminyak la punca jerawat banyak...pki la krin pelembap muke selalu huhuhu

Silent Thinker said...

dapatkan vit E utk kulit yg cantik..

nurul hazirah said...

kulit kte selalu minyk jke kena chaya matahari . cmne nak buag minyk nyh . haiiihhh . :p

rAIHan said...

thanx share. mmg bermasalah pon. sedey nya.=(

shida'R said...

tips2 tu btol..tp bg wanita..kdg2 pmilihan bedak yg xbssuaian juga mnjadi slh satu punca hehee ;)

nice hery ~

Shazney Shamsuddin said...

✿ salam,, azney here ✿ benci kalau time tengahari berkilat je muka huhuhu

kaizen said...

rasenyer pemakanan plg penting...

Asyiqin Haulisah said...

thanks share. betul tu makanan yg tu la selalu di ambil.

NAL said...

NAL memang alami masalah ni dan NAL gunakan garnier utk atasi. Memang berkesan.

Masha Meisters said...

Masha kurang berminyak tapi masalah kulit kering...hhuhu

Si Matatajam said...

Masalah hormon ni mmg dah jadi masalah tetap dah kat muka akak ni... Dulu lagi teruk Tp skang dah kurang skt..

~LoVE PiNk~ said...

kalau da bnyk sgt myk,ley wt goreng ape yg ptot..hik2

Rosalia said...

mmg susah nk jg kulit yg berminyak haih -_-

bai baizura said...

huhu. bgs tips ni :p

maszull said...

assalamualaikum hazwan....seronok dgn n3 ini semuanya boleh tahu...:)

eikynsilent said...

thanks , for sharing :)

kura said...

hahha.. tips lagiiii!

Alieza Dayasari said...

sijil..........!!!

♥ cik apple ♥ said...

dah maju abg hairy nie...jadi perunding kecantikan...pas nie boleh laa bkk SPA plkk...kn..kn.. =)

Aaron Aziz said...

thanks 4 d info

ctk said...

kwn ct pon muka berminyak...sian dia nk kena lap2 sokmo

FaFa EhA said...

wahh info yang menarik ! LD
thanks yaa :P