Wednesday, January 9, 2013

TIPS TINGKATKAN TRAFIK BLOG | HAZWANHAIRY


TIPS TINGKATKAN TRAFIK BLOG | CARA TINGKATKAN TRAFIK BLOG

Hari ni nak kongsi kat korang pasal tips tingkatkan trafik blog cara hazwan hairy. Hari tu ada orang request mengenai ini baru sempat nak create entry. Walaupun aku ni tak lah sehebat blogger-blogger lain tapi apa yang aku tahu aku kongsi ngan korang. Semoga dapat bantu korang capai target pembaca dalam blog korang.

Walaupun blog aku ni hanya blog personal tapi alhamdulillah aku maintain kan view cara aku sendiri. Orang cakap usaha apa pun kalau kita lakukkan dengan ikhlas pasti akan ada hasilnya..Page view n UV aku minggu lepas dan 2 minggu lepas 10K- 13K  SINI dan SINI

Tips-tips di bawah ni aku amalkan

1.  Tajuk entry
- Maksudnya kalau boleh buat lah tajuk yang mesra SEO ( Seach Engine Optimization ) sikit , Contoh macam " Anugerah Juara Lagu 27 " or "Tips menghasilkan blog" or " mencari kereta sewa di Kuching Sarawak" nanti kalau orang search kat google keluar link korang. Kalau tak percaya try lah search kat google tengok link blog aku ni no 1 tau.. hehe

2. Ping entry
Haa ni pun boleh bantu korang juga tingkat traffic, kalau tajuk korang meletop mesti orang nak view punya makesure jangan tajuk yang lucah-lucah ok..hehe.. Boleh ping dekat busuk, apesal.com,gua blog, cari member, oh belog, group-group dekat Fb, fanpage korang, Fb korang dan sebagainya..


3. Bloglist rakan | exchange link
Bloglist ni pun penting juga tau. Kadang-kadang orang lain yang belum kenal korang leh masuk blog korang if nampak link dekat bloglist kawan-kawan. Haaa masuk ja bloglist mana-mana pun xperlu nak memilih sangat na.

4. Mesra dengan followers.
- Yang ni aku selalu amalkan tau korang pun perlu ikut juga kalau korang nak view masuk hari-hari blog korang walapun korang xupdate. Sentiasa beramah mesra dengan followers or reader blog okeh untung-untung dorang wat entry pasal korang dah dapat view n uv free..

5. Komen & Blogwalking
- Yang ni sangat perlu bila berblogging ni . Tinggalkan ja komen-komen kalau korang baca entry memana kawan blog. blogwalking la sekejap kalau ada masa, if dorang tak masuk blog korang pun apa salahnya masuk tinggalkan "jejak" pasti akan di balas balik punya..

6. Segmen & Contest
- Tak salah kalau korang join benda alah ni tau kot-kot lah mereka yang buat segmen & contest tu list link korang dalam entry boleh orang ramai BW kat blog korang .

7. Link within
- Ini juga boleh menarik minat orang lain untuk view entry lama korang, dalam masa yang sama boleh tingkatkan view blog korang. Ternyata ianya sangat berhasil di dalam blog aku ni. Untuk menarik minat orang baca entry lepas makesure gambar yang di letakkan tu menarik minat pembaca.


8. Sticker website di kereta
- Haha  kantoi plak aku bat camni, tapi untuk korang aku bgtau ja lah macam berhasil ja bila buat gini, hasil carian google a.k.a keyword hazwanhairy.com banyak tau detech..terkejut gila aku tengok dekat overview.

9. Baju blogger ( I LOVE BLOGGING )
- haaaa korang ada baju blogger? aku ada 2 tau... 1 i love blogging baju ni khas ada 1 ja belum dilancarkan lagi 1 lagi club blogger ben asshari. Nanti korang berminat nak tempah baju i love blogger + website korang kat belakang baju boleh roger aku ok..

57 comments:

permatabiru said...

tips yang berguna..dikongsi..thank.boleh di amalkan..hehe ^_^

inasazali said...

time kasih hairy..sgt2 membantu..ina belajar blogging pun dr hairy jgk :)

Solehah Shamsuddin said...

Nice tips. patutla UV awak banyak, rupanya tiap kali awk wt entry, keyword msti terkena :)

izwan said...

owh..ok...kena ikut..tq..

yana yani said...

tq bgi tip

HanaNabihah said...

Sticker kt kereta?? Haha. seriusly tak pernah terfikir. Ok. lepas ni senang nak tau cik putih mana milik Hery. Hehe. Thanks berkongsi. Lepas ni InsyaAllah boleh cuba slow2. =)

Kakcik Nur said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi tips. :)

yana aina said...

tq share .... erm mcm nk tampal sticker nama blog kat kete jerk nie...hehehh

Sue-Rya Qistina said...

nice tips dik! mmg sgt berguna utk blogger suam2 kuku cam akak ni. hehehe

boni kacak said...

paling terbaik jika kita dapat main SEO dengan baik dan berkesan.. itu kunci utama dia sebenarnya.hhehehe

Kesuma Angsana said...

tq share tips ye dik

Anis Athia said...

thanks kongsi tips :) nak baju i love blogging jugak.. hehehe ^_^

Warna Warni Kehidupan said...

ohsem..thx..

mekjangok said...

hai..salam kenal & follow..betul tu,akak setuju..ape yg kita lakukan yg penting ikhlas...

Mrs Velentine said...

nak buat sticker lah mcm ni..hehehe..klik2 nuff

^^eKaTiKaH^^ said...

tips yang berguna daripada blogger Hairy. Yeah.. hehe.. :D

Nurul Ain said...

wah.. sangat2 membantu..stiker kereta wau kena buat ni hahahaha

Siti Rohaida Yusof said...

thanks for info tu ye

nadia farhana said...

nice sharing ^____________^ *maaf lama dah xblogwalking hihi

Cik Nur said...

waaaaa..nice info..!
Nur kena perbaiki lagi ni
apapun, terima kaseh sudi berkongsi..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yahoooo.... bagus2......
hebat...
nk amalkan naaaa...

Vee Lea said...

Tried tips #6 and tidak berjaya :(

afifudinsohaini said...

petutla trafik meletup letup..haa

ayut said...

tang baju tu mmg nice...nak try blh tak ek??hihihi

AHMAD AFIQ said...

sticker website di keter. berapa cost too

hafiz hafizol said...

boleh x nak tau byk mana carian hazwanhairy.com tu kat stats?? mcm menarik. tp ak x de kete. hehe

Nuriesya Nadia said...

Nice tips Hazwan Hairy , bolehlah try lepas ni. Hihihi. :)

Ikhwan Suhaimi said...

Tunjuk Ajar Ku Sifu ~~

Nur Emilya said...

Time kaseh untuk tips ni okeh! :)

Dianaa said...

nanti FD ikut tips ni ^^ thanks ye

zaxx said...

nice tip..bagus2..leh try ni..moga2 jadi feymes mcm abang hairy..heheh

Belog PenaMaya said...

menarik tips tersebut

Niswatus Solikah Samik said...

woah... tips yang baik... ilmu dikongsi bersama... tq tq tq! :)

Mahamahu said...

Mcm nak buat sticker kereta tu jer idea bagus tu hehehehehe...

Maisarah Azmi said...

thanks sangat share info nie

cik fixie said...

hai abang handsome...sesunggunya abang tersagatlah handsome dan entry abang banyak membantu, nice sharing ...nanti buat lagi tau

Nurmujahidah Ismail said...

hebat tips yang last2 tu,, hehe

shidaR said...

nk pakai link within..tp bila ade gmbar2 nmpak semak lah huhuhuh~!

nk cari yang cuma ayat jer xmo de thumbnail...ade ke eh hery?

Orga said...

aisey~...kena catit ni, pastu print and lekat dekat dinding, kalau tak tengok, lupa...tips yang sangat bagus!

Aqu Mad said...

Hazwan Hairy .. apa kabar ? hee

Aku Penghibur said...

tips yg st berguna ... syukran :)

inche hlovate said...

boleh la guna pas ni..mula kan dengan blogwalking dulu

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...bestnya dpt tips menarik dari hh boleh la diamalkan selalu...:)

Remy hazza said...

bagus tip dari hairy nie......

sha dhira said...

oooooo... macam ni ya nk up traffik and up uv.. :) tq for sharing..

Chekgu Anitt said...

nk kna cube ni dik..
apa pn, mekasih atas tipsnya..

Edyn Laskar said...

Thanks, info yang sangat menarik untuk dicoba...

alyn amalyn said...

tips bagus...tenQ2

Bahrain Ramlan said...

Thanks for da tips

Buatbest said...

haha..tang sticker tu mmg tiptop..haha..apapun mmg terbaik..

Ipad said...

Nice info friend, i will try it !

SyAmSuL AnUaR said...

Tips yg bgs..Kene ikt tips nie..(^^)

baby comel said...

Terbaik ilmu yg awak share ni :)
Thanks.. Sy budak baru belajar

CikMunBlogger said...

tunggu ada kereta lah kalau nak tmpal sticker punn . hehe

miz ruha said...

tips yang berguna.. ^_^

QasehnyaRania said...

tenq hairy.
ciksu nak tnya sikit, boleh?

mcm mana nak buat PING ENTRY tu :D

Ian Faizal said...

nice blog. aku baru jer buat log tapi tak tahu nak cerita apa