Tuesday, September 25, 2012

TIPS / PETUA SEDAPKAN SUARA


ASSALAMUALAIKUM..
Hari ni nak kongsi ngan korang yang mana ingin sedapkan suara kalian persis dato CT ke, Hafiz ke, Anuar zain ke sapa-sapa ke yang korang nak..haha..Semoga tips ni dapat beri korang sedikit sebanyak apa yang korang perlu buat..heee.. Jangan malu-malu ok sebab xde sapa pun nampak..haha

tips / petua sedapkan suara
1. Banyakkan meminum air suam or air masak
2. Minum madu asli waktu sarapan pagi
3. Minum air masak selepas bangun dari tidor sebelum gosok gigi
4. Banyakkan meminum air asam jawa
5. Kurangkan makan makanan yang pedas
6. Jangan amalkan minuman bergas
7. Pergi ja kelas vokal lebih senang...haha

Sekian terima kasih...heee
Selamat mencuba...

32 comments:

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Waa sy nk suara sedap!!

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy..yer la pi kelas vokal lebih senangkan..hehehehe...:)

Mira Adzlia said...

bole amalkn nih..pasnih, ley tkr karier jd pnyanyi..hihi

ayut said...

hahaha..yg last tu btul..same nk menyanyi tu g klas vokal jela :p
Hairy tak mau try?hahaha

Mrs Velentine said...

wah nice entry ni

zaxx said...

ehem2..nak test suara..:) hikhikhik... lalallalalalala...eh berkesan la tips tu bro,,hihihi..:)

Siapa maria ozawa?(Klik Di Sini)

Jiwa Lara said...

no 1, 3, 5 n 6 selalu amal kan.. hehehe

Sue-Rya Qistina said...

yg lain2 semua boleh buat kecuali yg no 5 tu. mmg x bole avoid n tinggalkan. kata org melaka, haruslah pedas2. hehehe

(yeay!! 2 minggu lg akan ade kelas vokal. tasaba nak nyanyi ni. hehehe)

Remy hazza said...

bagus tip tu hairy...leh jadi panduan utk remy yg suara itik nila nie.....he3

boni kacak said...

hahaha.. pergi kelas vokal terus..hehehehe

Anisa Anuar said...

yg no 7 tu....mantap...kekeke

ShalleyaNna said...

kahkahkah,,yg last uh terbaek,,

cweet pinky said...

num5 tuh sangat pantang untuk CP tidak memakannya , hehehe , tapi rasenya suara CP dah merdu dah nih , hehehe !

azie namico said...

Hehehe...untunglaaa klu jadi suara ct , yg last tu baru ok kot....gi class jer...

Yg lain terbaik...fuhhh !

Nur Emilya said...

Thanks for this tips , Nak try lah Haha :D

Ikhwan Suhaimi said...

lebih yakin untuk menyumbang di K-Box2 terdekat dengan adenye tips2 ni ! :)

bai baizura said...

ehem2 testing2. sdp dh rasenye suare org. HAHAHA :p

cikmisi leen said...

ecewah..! ahahaa.. kna prktis neh.. nk klahkan siti.. tp, err.. mknan pdas my feveret terr.. ssah2 =P ..haha

Si Matatajam said...

Nice tips Hery..lps ni kompom sapa yg ikut tips ni bleh masuk vokal bukan sekadar rupa la na..

ctk said...

hahaha......suara hairy mesti sedap kan? siap bg tips lg...hehhe

nur anis said...

agak agak boleh dapat suara sedap macam siti tak? haha

HanaNabihah said...

err~ testing testing. eh. suara Hana agak sengau gara-gara selesema. Haa. Asam jawa bkn saje dpt merdukan suara tp jugak dpt hilangkan sakit tekak. asam jawa+gula batu. Terbaik! cubalah =)

Kesuma Angsana said...

ok nnti KA cuba buat, lepas tu post N3 kat blog ngan video vocal KA , komen tau jgn x komen hehehe

Dkna Abza said...

yang tak boleh blah kene pergi kelas vokal...hahaaa

Silent Thinker said...

tips yang bagus...

#happy blogging semua!

aswadz said...

pasni bole la menyanyi mengalahkan anuar zain ngan jamal abdillah...

shidaR said...

wahhh nice tips..kalo amalkan secara xlgsg blh kurus heheeee :p

Nurfara Hani said...

lepas ni diorang tak jadi blogger lagi dah. teros jadi penyanyi.

kinara kinatara said...

wah...lepas nyh yuna pom menyampah ngan kina..sebab kina lagi fofula..huhu..

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy....menarik info ini ...;)

ALICIA NARIN SHAH said...

lagi 1... nyanyi dlm toilet pn bole jgk.. kelas vokel la tu... slalunye.. org yg sdp sore@ pandai nyanyi ni.. dy bese nyanyi darik kecik lagi..then s0re pn dapat lent0r slow2.. lame2 dah besa s0re dah at0matik sedap..kalo pg kar0ke.. sore dy boleh bwk punye.. aku pn ade kwn mcmni jugak.. mase zmn skolah.. xtaw dy ade bakat nyanyi.. bole bwk kar0ke..gile arrr... bwk lagu r0ck pn sedap..bakat besa.. tapi s0h masok AF.. xnk plak... dy just amalkn minum air suam dan kurangkn makan pedas... aku slalu nmpak dy minum air dlu sebelum nyanyi...

ALICIA NARIN SHAH said...

besenye...org yg sore sdeap ni..dy dah bese menyanyi dari kecik..dah bese lentor sorenye tu.. then bile dah besa.. sore dy at0matik sedap.. rajen2 nyanyi dalam tolie time mandi... org mcmni bile bwk karoke mmg best.. sore dy boleh pukau org.. tapi bile aku soh dy masok AF.. dy xnk..juz nk pamer bakat dgn kwn2 je... dy ckp..kne kerapkan minum air suam..