Thursday, July 13, 2017

RESEPI KOEW TEOW TH'NG | RESEPI KOEW TEOW TENG ALA CHINESE

RESEPI KOEW TEOW TH'NG | RESEPI KOEW TEOW TENG

Dah lama tak update resepi dekat blog kali ni nak update resepi koew teow thng atau ejaan lain mungkin koew teow teng. Mana mana pun boleh lah kot asalkan sedap..haha..Resepi koew teow thng ni adalah masalah chinese yang sangat mudah untuk disiapkan.



Mula-mula rasa koew teow thng ni dekat rumah kak linda masa pergi raya haritu, pertama kali rasa memang tambah 3 kali tau sebab sedap sangat, nampak simple gila bila dah masuk semua bahan dan makan rasa dia tak tau nak cakap macam mana..


Kalau hampa nak rasa boleh cuba resepi mudah yang kami sediakan ni..

Resepi koew teow thng 

Bahan-bahan untuk sup:
-  2,3 ketul ayam bahagian isi
-  2,3 ulas bawang putih 
- 1 kiub pati ayam 
- Lobak merah diracik halus
- Halia
- Garam
- Gula

Cara-cara :
- Rebus isi ayam tadi bersama halia dan bawang putih
- Ayam sudah masak, toskan ayam ( ayam nak guna tuk hiasan nanti, racik2 ayam bagi kecik )
- Masukkan lobak merah tadi dan garam,gula,kiub pati ayam.
- Kemudian masukkan fishball siap siap ( kalau xmau masukkan rebus asing nnti buat hiasan ja)
- Sehingga mendidih sup boleh masukkan daun sup bersama daun bawang
- Dan siap

Bahan untuk hiasan:
- Ayam yang di racik tadi 
- Fish cake goreng dulu dan hiris halus halus
- Daun bawang
- Daun sup
- Bawang goreng
- Bawang putih yang sudah di goreng bersama minyak ( ni la sbb koew teow thng sedap )
- Sambal kicap

Bahan untuk sambal kicap :
- Cili ikut suka banyak mana nak kalau boleh segengam
- 3,4 ulas bawang putih
- Kicap
- Gula

Bahan untuk minyak bawang putih goreng; 
- 1 atau 2 labu bawang putih di cincang halus.
- minyak masak secukupnya

1. Panaskan minyak masak dan goreng bersama dengan bawang putih yang dicincang tadi.
2. Kacau sehingga kekuningan
3. Angkat bersama dengan minyak yang di goreng bersama.


Mudah sangat kan resepi ni,memang sesuai untuk majlis rumah terbuka dekat rumah hampa. Kos nak buat pun murah..hahaha
Selamat mencuba ...






INSTAGRAM: 
@hazwanhairy
EMAIL :hazwan943@yahoo.com.my