Monday, September 23, 2013

TRIP TO KOTA KINABALU SABAH , PASAR PHILIPINES


Pasar Philipines merupakan salah satu tempat menarik yang wajib korang kunjung bila korang dah sampai ke Kota Kinabalu ni. Pasar yang menjual macam-macam barang makanan, cenderahati , mutiara dan sebagainya. Boleh pening kepala kalau jalan dekat sini terlalu banyak benda yang boleh menarik perhatian.

Gambar from Instagram --- HAZWANHAIRY 
Pasar Philipines berhadapan dengan hotel kami menginap so tak susah sangat nak cari makan, tengah malam kalau lapar pun keluar cari makan dekat sini. Paling menarik perhatian aku kat sini adalah seafood dia memang perghh lah terbaik wooo dah la macam-macam jenis ikan yang tak terdapat di semenanjung pun banyak, sotong, udang besar-besar dan ketam pelbagai saiz .

Yang penting korang kena pandai servey boleh lah korang dapat dengan harga  murah dan sangat berpatutan. 2 Malam berturut tau kami makan seafood ni ikutkan nak makan berturut 3 malam tapi tukar selera lah plak..haha Mari tengok pic yang sempat aku snap ni..

Ikan Putih ni harga RM12 saja besar juga..harga betul RM15 pndai tawar lah.
ikan ni dkt semenajung tak de ea..klo pegi sini cuba rasa sangat manis sebab fresh!!
Rumpai Laut ni sangat sedap mula-mula takut nak makan lps rasa sedap sgt
sepinggan RM3 saja
feberet! sotong & udang
harga RM7 udang RM10 Sotong
pandai tawar dapat lah murah
Korang yang pernah pergi sini mesti teruja macam aku kan ke aku sorang ja teruja?haha..Dekat area Pasar Philipines ni di sebelah malam ada pasar malam so boleh lah jalan dekat pasar malam. Member cakap kalau nak mutiara, keychain , cenderahati yang murah beli ja dekat pasar malam tu boleh tawar menawar banyak tau..
posing sekejap! time ni sangat-sangat pening kepala tp gagahkan keluar juga sebab nak makan..haha
toink-toink

Time aku dekat Kota Kinabalu ni aku berjumpa dengan blogger eddy pemilik blog http://eddysyrol.blogspot.com/ . Pokcik ni femes juga tau korang kenal kan? Masa dekat Sabah dia sempat luangkan masa 1 hari setengah bawa kami jalan-jalan seluruh KK  dan bersantai di Pulau Manukan.

Next entry aku ceritakan lagi pasal si pokcik eddy ni seorang yang sangat peramah, sangat cool, sporting, baik hati dan macam-macam lah..Demi kawan-kawan jauh dari semenanjung sanggup turun KK dari Kota Belud. TQ soooo much eddy datang KL roger saja..

Tunggu next entry okeh...

Nak tahu bajet ke Kota Kinabalu Sabah boleh KLIK SINI 

Untuk gambar lain boleh tengok dekat instagram aku search --> hazwanhairy


31 comments:

amir zahari said...

Yang ikan, sotong ngan rumpai laut tu mmg teringin nk mkn.. kalau g sana rasanya makanan laut la nak cari dulu..

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...seron0knya bercuti 1 Malaysia n makan2...:)

Nao Mei said...

Asal bukan orang sabah ya dik...hihi...
kenal je cik akak..rupanya tak menyempat nak tanya asal mana..hahaha....

memang seronok kalau kat sabah tu....best betol..cik akak dah pergi sana....insyAllah nak mai KL pula...

luqman zakaria said...

Terliur tengok ikan tuh..pergh..besar jgk...harga pon ok.

dearly kate said...

...bestkan...sy kalau balik sabah pun tak sah kalau tak singgah sini..:)

cynta ieda said...

pasar philipine memang terbaik..hee..selamat dtg ke sabah..saya orang sabah..rumpai laut memang terbaik, d cmpurkn dengan ladah limau...wauuu...

Kisah Si Dairy said...

wah....berjalan sakan sekarang nie...seronoknya pi tempat orang kan

muhammad fareez saidin said...

dh lme x rse idop mcm ni, jeles ar! hery, pesal xajak? #nages tepi tong gas

Dkna Abza said...

laaa... siap boleh tawar menawar lagi tu... :)

Mira Adzlia said...

lama xsggah kt blog pemes nih..hihi..sory..lme tak bw...adeh...pe yg cbuk sgt xtau la..hihi...hamboih..syioknya g sabah..tak pnah smpi lg ni...ni yg jeles ni..haha

CikNana said...

nah..akhirny smpai jua kau d sabah kan,..hehe.siuk kan,,he

diana said...

kalau pi sana nanti boleh la akak try ..adik akak ada dok kat sana..

Filzah Azzahra said...

sedapnya udang

Sally Samsaiman said...

hehehe...adoi! kena g jugak ni...sotong!!!

pahan said...

lapar plak tengok makanan tu.hehe

yana aina said...

fuhhh .. lama tak sggh blog retis. hehehh dtg cni nk cedok maklumat holiday ^^

Bahrain said...

Terliurr tgk..hahaha

Cik Nur™ said...

ehh...mcm mana rasa rumpai laut tu yea..hihihi

nmpk sedaplah semuanya..

eddy syrol said...

erkkk... baiklah... aku pun dah brapa tahun tak mkn seafood kat situ ea... huhu

Si Matatajam said...

Akak ni mmg dok merancang nak pi KK..bleh akak Mintak nasihat Hery nanti yek...

Sukma Haron said...

dah lama tak singgah, sekali baca entry ini nampak menarik, akak memang nak survey ke Sabah nak tengok anak di Sandakan....makanannya murah yea...

Hazmin Hamudin said...

Tapi pasar philippines tu kotor kan?

muja said...

wah,,, bestnya boleh gi borneo,, muja nak sangat gi sana,, one day,, amiiin

Vee Lea said...

Sounds fun ehhh :) Seronoknya dpt jalan2. Tunggu la nanti Vee kumpul duit byk2! Haha.

Marou Apple Hijau said...

besar udang tu.. best dapat makan seafood segar2. update la bajet pergi sabah ni. kot2 boleh plan g sabah nanti

My recent post : Ajaib Tiket Soalan Nuffnang

Mia Kassim said...

Pasar malam philipines, wajib singgah kalau datang ke Sabah....

Syazwani Afandi said...

Laappparr jadi tengok makanan.. teringin nak pergi..

ayut said...

jom melawat sabah...haa.a.cerita sabah bru teringt nk booking flight..hihihi

inche hlovate said...

tak pernah lagi smpai sana.. insyaAllah satu hari nanti hihi

dya bunga said...

bestnya..next trip nk kesabahlah.. tpi teringin lah nk rasa rumpai laut tu

Anonymous said...

Hmm it appears like your site ate my first comment (it was
super long) so I guess I'll just sum it up what I
submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing.
Do you have any helpful hints for beginner blog writers?

I'd really appreciate it.|

Also visit my web-site :: webpage - ,