Saturday, August 4, 2012

KELEBIHAN MAKAN DI LUAR DAN MASAK DI RUMAH

ASSALAMUALAIKUM..
Dalam kesibukan bekerja ramai yang memilih untuk membeli makanan di bazar Ramadhan kan ataupun mereka akan makan di restoran sahaja berbanding memilih untuk memasak sendiri di rumah. Itu adalah perkara biasa untuk mereka yang bekerja ketika di bulan Ramadhan..

Bagi mereka yang tidak bekerja tuh mestilah sempat memasak .Kalau yang bekerja pun ada yang akan masak betul x? haa sapa sini bekerja time balik dia tetap masak?..Di sini saya akan senaraikan kelebihan makan di luar dan masak di rumah.

1. Suasana makan di rumah dapat mengeratkan perhubungan ahli keluarga, suami isteri atau rakan-rakan. Jika makan d restoran, biasanya dipenuhi dengan orang ramai yang bersesak-sesak untuk berbuka puasa

2. Jika berbuka di Restoran kita tidak perlu menghidangkan atau bersusah payah menediakan makanan kan main order dan bayar ....hehe

3. Makanan yang dimasak di rumah lebih terjamin khasiat dan kebersihannya kerana kita sendiri yang sediakan..

4. Jika memilih untuk masak dirumah anda bebas melakukan apa saja sementara menuggu waktu berbuka berbanding di luar yang terhad.

5. Jika anda memilih untuk memasak sedangkan anda hanya tinggal seorang atau berdua, bermungkinan akan berlaku pembaziran jadi anda perlu bijak membuat keputusan..

itu saja yang dapat dikongsi tuk hari ni..hh nak balik penang lagi ni arini yeahhh!!....



59 comments:

FaFa EhA said...

aaaaaaaaaaaaaaa lapar T.T

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy...memang betul tu masak di rumah lebih bestnya seronoknya lebih berganda2 lagi...

♥♥szumika sakni♥♥ said...

btl2..mkn d rumh lg best boleh guling2 pas mkn hehee

Remy hazza said...

remy sokong yg nombor 5 tu....... blk keje terus beli kat bazar jer.... kuih 3 ketul, satu main meal ngan air dah ckup.... sahur , kalau rajin masak sendiri.....
kalau tak balik terawih...tapau jer...
tapi kena pandai berbelanja...
budget make sure tak lebih dari sepuluh hinggit sehari !!!!

Jiwa Lara said...

setakat nie semua beli kat bazaar je..:)

LaLa mhdnor said...

x sempat nak berbuka kat rumah lagi, lagi seminggu baru dapat balik rumah :(

cikmisi leen said...

hahahaa~ terbaek lah =)... cikmisi kat ostel, konpem2 makanan luar..hahaaa> tapau bwak blik..

NAL said...

tips yg berguna. NAL kalau dok sorang2 kat rumah, NAL bei jer kat luar tapi still makan kat rumah. haa :)

HanaNabihah said...

Sy pilih masak di rumah! Yeah! =D
Err~ balik penang tiap minggu? =.='

una imana said...

betul2..huhuh.

man said...

betul2 bos..makan ngan keluarga lagi beh..hehhe

ctk said...

wat mse ni...wlau boleh memasak tp still memilih makan kt luar sbb malas...hahaha

Syakir Rahman said...

ada lg stu ko lupa bubuh...

6. makan kat luar sedikit leceh bila nak smyang maghrib..bukan semua tempat makan disediakn surau. dan kdg2 surau x muat mnampung org yg ramai... ehehehe :)

Cik Nur said...

alhamdulillah, walaupun penat kerja, tapi nur masih mampu tolong mak masak.. :)

cikmisi leen said...

jom komen2 sini lak hery > hehe~

http://keyrajoongki.blogspot.com/2012/08/teguran-yang-mengaibkan-tidak.html

Leeza dayasari [santai leeza] said...

jom makan.... heeeee

Mia Meymi said...

mkn kat umah lg best..
klau nk mnambah nasi ke ape, xkn malu dah..hee..:p

Tinta Lana said...

Salam.

Satu lgi hery, org yg tak biasa makan diluar, yg lana pasan, bila dia cuba mam kt tmpt rmai, esoknye mesti perut meragam. Cirit birit lah,muntah2..

Tu berkait ngn soal kebersihan lah tu..

err..slmt berbuka posa kat penang hery,keh3

Princess Syazliyana said...

wahh setuju tu

bai baizura said...

msk kat umah bentang tikar kat luar umah so nmenye bukak pose kat luar jgk la kan? hahahaha :P

Acik Ain said...

smnjak awal puasa , jrang sgtt masak kat rumah . haha .asyikk g bzar jaa . ayahh mmg suke macam tuee . sahur jaa msak . heye

Si Matatajam said...

Akak lebih suka masak dan makan kat umah ja...

Si Matatajam said...

Opsss lupa plak...Have safe journey dik..Kim Salam kat family ok...

rAIHan said...

Pape pon masak sendiri lah the best..^^

Nadia Elena said...

HH pandai masak ke?
atau tahu makan je?
hahaha..=P

profmie said...

1st time singgh sini..done follow..
bg aku lbih suka berbuka di umh dgn family.huhu

Masha Meisters said...

hee...betul tu...apepun,asalkan xmkn sorg2! hehe

sis92 said...

sedih tau , baru 2 malam dpt berbuka kat rumah dgn family sobsobs :(

Maisarah Azmi said...

lagi suka berbuka kat rumah, jimat masa

Bobo said...

aku suka makan kat umah je..kalau kat luar org belanja boleh la hehe..

p/s: selamat jalan ke penang! :)

Nurul Husna Mohd Halim said...

Huhu..kalau makan kt uma..kite bole control die punye rase,kolestrol ikut suke kite..tp kalau kt kedai org masak tu msti main bedal je...so lebih best makan kt uma...:)

^^eKaTiKaH^^ said...

rindu nak berbuka kat rumah.. hukhuk :/

yN crEATioNs said...

akk suka mkn d rkh, coz jimat n mknnan lbh terjamin kbrsihannya...

Pinky Aina said...

betol2.

KorN said...

kalo beli kat bazar ramadhan pastu makan kat rumah dalam kategori mane plak ni eh?

deno said...

sedap pula nampak ikan 3 rasa tu...nyum2! :)

Adylia Qarissa said...

dah 2hari berbuka kat kedai huhuuuu

inche hlovate said...

saya balik keje masak.. nak beli kat bazar macam lagi byk membazir je

shida'R said...

actly dua2 de kelebihan..tp mcm shida sndri kalo nk mkn lua skali skala blh la..xpun kalo bilgan dlm umah kecil/sikit dr rugi msak habis kan minyak gas baik beli..nk beli lak jgn smpai mmbazir kan :)
kalo masak dgn bilangan org rumah byk blh jimat sbnarnye :)

Mrs Velentine said...

tp sya lebih selesa makan di rumah

! Arjunakirana ! said...

Tapi bulan puasa nie terpaksa buat 22, sebab berbuka aku beli, masa bersahur aku masak....

Teruknyaaaaa...:(

Puteri Diyana said...

agree with ur entry~ hee
keep it up XD

Sue-Rya Qistina said...

same goes with akak. lbh suka masak sendiri berbanding beli di bazaar atau mkn kt luar. hehehe.

ada sesuatu istimewa utk awk ---> http://suriaqistina.blogspot.com/2012/08/kad-raya-buat-pengomen-tegar.html

Alynn Nyzaa said...

masak kat umh la best...jimat & dpt mkn byk2 :D

Edy Fee said...

perghh ang masak ke..sedapnye (kalau ganti ngan ayam)aku tak mkan ikan.ehhe

amir aizat said...

setuju sgt! best entry, hehhe

yN crEATioNs said...

herry....diq herry...cihat ke tak...

jom join segmen, hehe..sorry akk tag herry..

http://cindereallacreations.blogspot.com/2012/08/segmen-blogwalking-dari-blog-ni-ke-blog.html

Si Matatajam said...

Assalamualaikum HH. Bila nak hapdet ni? Ha ha...

Kesuma Angsana said...

KA lebih suka masak kat rumah & topup sikit2 dgn beli kalau teringin, neway KA dah email details yek kat yr yahoo email rasanyer !

Fakhrul Haiyin said...

yeah. bbuka puasa kt rumah lg bagus lah. mknan kat bazaar x mnarik lgsg. -,-

Azza Afdzal said...

poket penuh boleh lah makan dekat luar selalu...

E'in said...

kite buka sorg2.. huhu

man yusoef said...

kalau buka puasa seronok makan ramai2 dgn family...tapi aku memanjang beli kat bazar..nak wat camne.duduk kat hostel =__=

boni kacak said...

memang masak di rumah lebih best. sebab terjamin kebersihannya... lagipun, makan kat luar ni, takut juga makanan yang dihidangkan tak halal. cthnya makanan2 daripada hotel yang menyediakan buffet ramadhan.. tak berapa confident aku..

Syazana Zainn said...

selalunya masak sendiri

sbb ibu saya yg masak

p/s: lg sedap ooo :D

anamizu kaito said...

betol3! sokong hairy ! sokong abg remy jugak.. tapau je lg senang & tak mmbazir tenaga dan juga makanan.. beli kene pndai bajet utk perut.. bkn beli ikot nafsu mase lapar.. hehe

syahirooAhmad said...

buffet ramadhan skg ni mahal nak mati.. payah nak jumpa yang RM20++

Mia Liana said...

kalau bz... makan kat luar. kalau tak bz... masak kat rumah.. tengok keadaan.

Nurfara Hani said...

kadang2 makan kat luar banyak yang tak sedap..