Tuesday, December 3, 2013

PERCUTIAN BAJET KE HATYAI | TRAVEL


Percutian Bajet ke Hatyai

Hari ni nak up entry pasal percutian bajet ke Hatyai untuk korang yang teringin nak bercuti ke Hatyai, Thailand dengan kadar yang berpatutan. Untuk ke Hatyai , Thailand modal yang diperlukan tidaklah begitu besar kalau korang betul-betul pandai nak bajet macam aku.haha
Keperluan yang perlu di bawa
Destinasi bajet yang patut korang pergi kerana tempat dia yang meriah untuk shopping or jalan-jalan tengok budaya di Thailand.

Okeh jum start bercerita perjalanan di KL Sentral sehingga Hatyai. Untuk trip ni kami memilih keretaapi sebagai pengangkutan untuk ke sana. Explorasi katanya nak merasai suasana jalan jauh bersama kawan-kawan. So dengan cara ni kami semua dapat sedikit pendedahan yang mana kami belum tahu.
Welcome To Thailand
Perjalanan ke Hatyai mengambil masa 13 jam yea adik, akak, abang, makcik, pakcik sekalian yea tuk sampai terus kesana.
View from window Cholatarn Hotel Hatya
Kos :
Pengangkutan : RM120
                       ( Katil bawah RM60 , Katil atas RM54 )
Kalau korang nak murah lagi kerusi disediakan dengan harga serendah RM40 

Penginapan    : Chonlatarn Hotel Hatyai
                        RM 120  ( 2 malam )
                        1 Bilik 2 orang
                        ( Hanya RM60 seorang untuk 2 malam )

Bilik dia sangat besar okeh boleh berlari lari dalam tu..haha..Kalau satu family 6 orang pun muat sangat selesa , ruang kosong yang sangat besar. Kalau dekat KL aku rasa semalam RM 150++ 

Total : RM 180 sahaja 

Bilik hotel ni sangat selesa dan sangat besar memang murah sangat lah hotel ni juga disediakan tab mandi, kalau dekat Malaysia memang tak dapat lah hotel sehari RM60 besar, selesa dan sangat berpatutan.



Makan     : RM 20 sehari ( hatyai)
                  ( Pagi, petang, malam & kudapan semasa jalan )

Jalan-jalan : RM10 sehari ( 2x jalan jauh )
                  ( Harga termasuk bayar van & angkut semasa perjalanan )

Total : RM 50++


So peruntukan untuk bercuti ke Hatyai Thailand ni dianggarkan RM200 - RM250 seorang yea sangat berpatutan. Dengan harga ni korang boleh shopping baju 2, 3 helai , keychain & cendramata kat kawan-kawan anda , yang penting manis mulut ea baru boleh shopping bagai nak rak dengan harga yang sangat-sangat murah.

Orang dekat Hatyai memang sangat peramah tau korang mesra kan diri dengan dorang confirm boleh dapat murah. Ada ramai peniaga di sana yang boleh berbahasa melayu jadi korang tak kan ada masalah untuk berkomunikasi.

Okeh lepas Hatyai 3h2m  lepas ni kita tengok bajet ke Krabi untuk 2 hari 1 malam plak.

lain-lain dalam dalam Instagram : Hazwanhairy 

29 comments:

Hanih Borhan said...

Wow... Serious banyak tu je duit yg kena keluar? Mcm best je haha...

Sy tinggal kat Kedah, so, somehow, bley cut sket bajet kat situ kan?...

Mak oi, sedapnye tengok udang besar tu haha...

Khalid Kyle said...

wah very nice, entry travel mcm nilah yg dicari siap dgn harga 7 bajet skali memudahkan pembaca utk buat kira2 sebelum pi travel. Keep updating k :)


Jom Terjah : Bunuh Filem Melayu!

Mas Zull said...

assalamualaikum hazwan hairy...wah bestnya teringin juga nak pergi nanti...;)

Hafiz Hafizol said...

bro update cepat2 Krabi. nak sangat nie g Krabi main air pantai hehehe

Aku Penghibur said...

teringin nak pegi tapi belum ada masa yang sesuai

Bahrain said...

seronoknya dapat pergi bercuti, teringin nak ke Krabi sebenarnya..

RAWRRR said...

waaahhhhh bestnyeeeee. tapi kalau nak masuk ke situ mesti kena ada passport la kan? hmm ni yg nak buat passport nih ==,

PaPa Blogger said...

dah smpi hatyai tu, tak kan xde singgah kat 'tempat' tu kot.. hahaha

Muhammad Khairuddin Lim said...

terbaik....

permatabiru said...

best jln2 hatyai..
jemput join my GA
http://permatabiru0310.blogspot.com/2013/12/ga-2013-by-permatabiru.html

mieprosa said...

Best kan, i've been there also :D

PearlVelvet SueQys said...

Slm singgah membaca tengahari ni !

Sally Samsaiman said...

backpacker budget..? GREAT!!

Liza Licha said...

wahh.. bestnya..
kalau dpt jalan2 je pon dah best dah. hihi.

IbuNoey said...

sangat bajet kan..teringin pulak..bilik boleh tahan lawa..

Wana Owen said...

dah planning ngan member nak g hatyai naik train, tapi sampai masing-masing dah kawin,tak jugak sampai ke sana.=p

[k]o{q}i[n] said...

Untunglah leh g bercuti bagai...

Emas Putih said...

nice info. nak jugak p :)

Cik Cammy Lia said...

pndi korg cri cara jimat.hihi

Wan Ahmad Izudean said...

tahun depan aku pergi..haha

Leeza Dayasari said...

seronoknya pergi bercuti... amboi2...

Nik Ainaa said...

bestnya... saya duk kat KB pun xpernh pergi THAI. huhu pdhal sekangkang kera jea.

Vee Lea said...

Tunggu lahhh Vee kerja nanti, kumpul duit byk2 pastu melancong seluruh dunia! :D Ahaa! Masa single la patut buat smua ni kan. Nanti dah kawen kena fikir utk 2 org dh. Haha.

QasehnyaRania said...

dari kl sentral tu. boleh pergi ni.hihi
thanks HH share :-)

QasehnyaRania said...

buat masa skrg mcm takut je nk ke thailand. sbb kes hari tu. seriau je

tiket beli kat kl sentral ke HH?
buat n3 detail pasai tiket, boleh?

Cik Nur™ said...

bestnya..!
cepat2 buat bajet krabi..hehehe

Lea Azleeya said...

Uwah2... cam best je... mau pegi jugak la nnti...

Syazana Zainn said...

yeahhh kite pun pnh pi sn mmg best!
I love their food :3

mama75 said...

Hatyai okey je sbnrnye...