Wednesday, July 24, 2013

KADAR ZAKAT FITRAH 2013 SELURUH NEGERI



Kadar Zakat Fitrah 2013 Mengikut Negeri



Bayaran zakat fitrah boleh dibuat di masjid atau surau di seluruh negeri termasuk di kompleks membeli belah yang menyediakan Amil Zakat.

Waktu Membayar Zakat Fitrah
  • Waktu Wajib : Apabila terbenam matahari akhir 30 Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
  • Waktu paling afdal : Sebelum Solat Sunat Aidilfitri
  • Waktu Sunat : Sepanjang bulan Ramadhan
  • Waktu makruh : Selepas solat sunat Aidilfitri dan terbenam matahari 1 Syawal.
  • Waktu Haram : Selepas terbenam matahari 1 Syawal
Syarat Wajib Bayar Zakat Fitrah
  • Islam dan merdeka.
  • Mempunyai harta yang lebih daripada keperluan perbelanjaannya untuk dirinya dan orang-orang di bawah tanggungannya pada hari raya dan malamnya.
  • Wajib Zakat Fitrah ialah apabila terbenam matahari pada akhir Ramadhan. 

#SUMBER

21 comments:

Mrs Velentine said...

nak kena bayar RM35.00 ni..hehe

Che Rosliza Che Mat said...

jangan lupa bayar zakat..

Kakcik said...

Di Selangor RM7.00...untuk sekeluarga mak, tak sampai pun RM50!

diana said...

tahun ni keluarga akak dah berempat..maknanya 28 hengget je..

^^eKaTiKaH^^ said...

ayah kita yg bayarkan. hehe

Cik Nur™ said...

nice info....
thanks Hairy.. :)

boni kacak said...

bayar kat golongan2 yang terpilih terus pun boleh :)

Kisah Si Dairy said...

thanks fr info dik...raya balik penang??

Halif Mohamad said...

Alhamdulillah, sudah bayar 2 hari lepas. Anyway, hebat blog ini. Salam kenal.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hERY DAH MAKIN SIBUK skrg nie.....

Leeza dayasari [santai leeza] said...

kedai hery ada amek tempahan kad kahwin ker?

MaYa MustWany said...

rm28 ..insya'Allah next week :)

Nan Lime said...

tahun first time bayar zakat sendiri...

Jemput sertai : Contest Blogger Jejaka Jambu.

The ShomeL TwinZ said...

alhamdulilah saya dh bayar.

inche hlovate said...

ayah sya nk byrkan zakat utuk sya hihi

Sally Samsaiman said...

baru nak g bayar hari ni..hehehe..total RM21 :)

Remy hazza said...

alhamdulillah... dah byr utk bertiga tahun nie......

Carlos Santiago said...

aku xbyr pn lagi. hehe.

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, singgah dan follow di sini.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Mia Liana said...

sekarang ni pun dah boleh bayar online kat maybank2u....