Friday, November 16, 2018

APA BEZA SAHABAT DAN KAWAN BAGI ANDA?

BEZA SAHABAT DAN KAWANTerhasilnya entry ini adalah melalui pengalaman sendiri mungkin juga bagi anda di dalam kehidupan apabila kita kenal dengan ramai orang. Perbezaan di antara sahabat dan kawanKawan dan sahabat adalah dua perkara yang berbeza , kawan mudah di cari tetapi sahabat sukar  untuk di cari kerana sahabat adalah di kalangan yang tertentu sahaja. 


Sahabat lebih akrab hubungannya, susah senang boleh di kongsi bersama. Sahabat memerlukan proses yang lama dalam persahabatan lahir dari seorang kawan akan terus menjadi sahabat. Sahabat adalah orang yang memiliki tanggungjawab terhadap diri kita tidak semestinya memiliki hubungan kekeluargaan dalam kata lain sahabat bukan terdiri daripada kalangan adik beradik mahupun saudara tetapi sahabat berupanya mewujudkan hubungan yang sama seperti hubungan di antara adik beradik.

Sahabat adalah teman sehidup semati , sahabat adalah seseorang yang sangat memahami ,sahabat tidak akan muncul apabila kita senang sahaja malah akan sentiasa di sisi kita apabila kita susah dan memerlukan pertolongan. Sahabat tak kan biarkan sahabatnya sedih, malah berusaha untuk menggembirakan sahabatnya yang dalam kesusahan walaupun sahabatnya dalam kesusahan.Sahabat juga mungkin ada selisih paham tapi cuba untuk memperbaiki hubungan sahabat dan kekal bersahabat. Tali persahabatan sangat kuat apabila kita sudah kenal lama dengan sahabat sahabat kita.

Kawan plak seseorang yang datang dan pergi dalam hidup seseorang dan kawan adalah seseorang yang selalu berinteraksi dengan kita di dunia realiti ataupun dunia maya yang hanya tahu beberapa fakta penting pasal diri kita sahaja dan juga kita tidak mengenali mereka.Tidak seperti sahabat yang tahu banyak benda mengenai kita. Kawan akan muncul di sisi kita apabila kita senang dan bergembira dengan kita akan tetapi apabila kita sedih, terluka dalam kesusahan kawan akan terus pergi hilang entah kemana dengan haluan masing masing.

Kawan mungkin boleh berkongsi cerita tetapi tidak cerita yang bersifat peribadi. Sekiranya tidak sependapat hubungan kawan mungkin akan terputus dan akan terjadilah story mory di belakang sana yang tidak puas hati dengan kita..hahaha

"kawan ketawa mudah di cari , malah kawan menangis susah di cari " bertempiaran lari...hahaha...

Apa yang penting bila kita berkawan atau bersahabat kita perlu ikhlas dan jujur dalam perhubungan . Hargai lah kawan dan sahabat anda semua yang ikhlas mengenali anda semua.Nak letak muka hampa dalam ni tapi tak payah lah "FRIENDSHIP" kita tidak akan terputus walaupun ada yang tidak berasa selesa dengan PERSAHABATAN kita yang sudah lama di ibaratkan seperti adik beradik yang kadang kadang masing masing tak sependapat,  meroyan dan left group kemudian elok balik semuanya...hahaha.. Allah tahu persahabatan kita semua..Terima kasih atas persahabatan kita semua selama ini.
Nak review produk di blog dan instagram?
klik link di bawah..

Email: hazwan943@yahoo.com.my
Instagram : hazwan hairy 

1 comment:

Unknown said...

Sahabat sentiasa ada susah n senang.. Umpama sebutir berlian..Sahabat akan sentiasa menjaga kita walau dr jauh.. Kawan berlambak mcm sampah, datang n pergi sesuka hati, malahan ada yg berkawan atas kepentingan,mempermainkan erti persahabatan..��✌