Monday, November 19, 2018

RESEPI IKAN SINGGANG

RESEPI IKAN SINGGANG | RESEPI SINGGANG IKAN TONGKOL


Ini pertama kali cuba buat ikan singgang tongkol sebelum ni tak pernah makan pun tapi bila member ajak makan dekat satu kedai area Kampung Baru terus rasa jatuh cinta dengan masakkan singgang..haha. Kali ni kami buat sendiri,jadi kami terus kongsi resepi ikan singgang yang sangat mudah untuk di siapkan dan sedap untuk di makan.



Bahan bahan resepi ikan singgang ni , kami ingat banyak sangat, rupanya beberapa bahan saja di masukkan dan tunggu siap..

Bahan bahan 
- Ikan tongkol ( nak pakai ikan apa pun boleh saja , kami pakai ikan tongkol sebab lemak )
- Bawang putih
- Bawang merah
- Bawang merah 
- Lengkuas
- Kunyit
- Asam keping
- Garam
- Gula
- Sedikit serbuk kunyit ( xmau letak pun tak apa , kami xsuka tengok kuah putih nanti tak lalu makan haha )
.
Cara cara masak ikan singgang dia senang saja , pertama sekali masukkan air sampai tenggelam ikan, kemudian masukkan bahan bahan di atas kecuali kacang bendi, garam dan gula. Singgang dah mendidih boleh masukkan bendi, garam dan gula. Mudah kan?tak perlu nak tumis tumis dah.


 
Meriah ke tidak?? haaa kalau nak tengok kami masak lagi boleh follow instagram masak ni...Tekan link sebelah.  https://www.instagram.com/dapoqbyhhairy




Nak review produk di blog dan instagram?
klik link di bawah..

Email: hazwan943@yahoo.com.my
Instagram : hazwan hairy 

No comments: