Sunday, August 28, 2011

DODOL & LOYANG RAYA 2011

assalamualaikum....
rsa dh bp ari xtulis entry baru kat blog ala2 suam ni..haha
maklumlah dh nk raya kn bz siapkn apa yg patut bila brda kat kg halaman ni..
mcm2 bnda nk kena setel sebelum raya..
klo time nak raya ni juadah wajib cm kuih raya tu msti kena ade kn..klo xde kuih raya cm xbermkna plak raya tuh..hihihi
skrg ni suma org beli ja kn senang skit xyh nk pkir pape dh klo kat kg ni tradisi buat kuih raya tu mmg ade lg lah maklumlh org kg xbp bz sgt kn so better wat sndri lg sedap..
selalunya kuih moden ja yg org2 wat skrg ni..
kalo yg tradisional mmg payah nk nmpk lah..
haaa kira aku bertuah lg lah dpt blik kg n buat kuih tradisional raya..hehe
kali ni kat kg wat dodol dan kuih loyang..
ni lah rupa dodol kuih loyang bg org yg xtau...(ade ke yg xtau? )hihihi
yg ni sekitar wat dodol..

(cakkk!!kacau2 smpai nk tercabut tngn pnya berat) hahaha!!!
(ni lah dodol bila belum keras)ngee....
(ouch mata sya pedih)hahaha!! >_<

okey byk tuh ja lah pic time wat dodol skrg ni rupa bntuk nk wat loyang lak..hahaha...
ni ha cara2 nak wat kuih loyang nmpk senang kan..anda penah cuba ke?rugi tau xcuba..ngeeee...kita wat dia smbil goyang2..hahaha !!!
dan hasilnya bila siap gini.....


okey smapi sni sja lah entry kali ni xtau nk tulis ape dh skdr berkongsi ja persiapn raya...
pendek kata kuih tradisionanl raya jgn dilupakan ya... ^_^

5 comments:

Pinky Aina said...

Superman.he*

maszull said...

assalamualaikum hazwan hairy...wah bestnya buat dodol sendiri la ...:)

Si Matatajam said...

Bestnya dodoi ngan kuih loyang tu.. Akak suka sgt.. Kuih loyang tu kl jenis pedas lg best..

Nurfara Hani said...

sedap nya kuih loyang tuh. lama dah tak makan..

inche hlovate said...

kejap..kuig goyang ke kuih loyang?? ade org paggil kuih ros.. haha eh sya slalu tolong mak buat taw.. cuma tahun lepas je tak tolong sebb dah kje