Saturday, October 26, 2019

BAJET DAN PERCUTIAN SEHARI KE SINGAPORE

BAJET TRIP KE SINGAPORE | TRIP SEHARI KE SINGAPORE
Baru baru ini berkesempatan masuk Singapore untuk jalan jalan
•4jam trip ke Singapore•
Kos RM41.40
JB Sentral - Mrt Kranji = RM1.60
Kranji - Marina Bay $2.7 ( RM8.46 )
Marina bay - Orchard $1.2 ( RM3.58 )
Orchard - Kranji $1.6 ( RM4.77 )
Transport : RM18.40++
$1 = 2.98
------------------------------
Last minit plan bila mbr gila KL nak mai JB bila tau ak dkt jb so terjadi trip ni..haha..Penat tp sgt best!
.
• Kami masuk Singapore dah lewat dalam kul 12tghari dkt JB sentral then tukar duit dkt situ.Last minit planning dan pertama kali try naik bas dari JB Sentral.
• Jalan ke Bangunan Iskandar ( CIQ ) utk check pasport then amik bas dkt bawah untuk pelepasan ( bas no 160,170 )
• Naik bas dan nanti turun untuk cop pasport dkt singapore. Sebelum tu isi borang dlu yea jgn melulu mcm kami buat.haha smpai dah dkt kastam Singapore mcm mcm tertggal yg paling best akak kastam tlg ajaq,tlg tnjuk ehh smbg mcm dh kenal lama.Sgt terbaik byk bantu..Budi bahasa sgt tak mcm ak g Sabah aritu kastam period..ehh haha..then naik semula bas smpai ke MRT Kranji. ( mana mana bas asalkan no bas betul & tiket ada )
• Perjalanan dari JB sntral ke MRT Kranji dalam 30-45min ( Termasuk jem dan masa nak cop cop apa semua tu )
• *Mrt Kranji*-kami buat pala beli tiket terus ke *Marina Bay*.Dalam train baru tanya org betul ke x rupanya blh trun dkt station *Raffles Place*
( tq to akak Singapore ).Kalau beberapa jam tak amik pass pun tak apa nanti bazir ( uncle kaunter tu cdgkan jgn bazir,ko rasaa? ) klo amik pass $20 deposit $10..
• Excited naik MRT perjalanan dalam 40-45min kot lupa ( bajet la sejam ) ke *Marina bay*.nanti p lagi jgn turun Marina Bay dah turun dekat *Raffles Place* save sikit.haha
• Dalam MRT dpt tgk beza orang kita dengan depa..
• Sampai terus menapak ke *Marina bay sands*. Dalam 500m kena menapak,teruja nampak dari jauh pun.kami ada masa 2jam sahaja nak kena keluar JB kul 5ptg.
• Cari air dlu dalam mall sbb dahaga sgt & lapaq sikit..Sblm masuk Singapore kami dh makan ( hampa better mkn dlu klo bajet tggi ok lah )
*Mineral $2 ( RM5.9 )*
*Roti $1.6 ( RM4.77 )*
Apooo mineral smpai RM5.9..Syukur dkt Malaysia RM1.3 ja..haha
• Mula cari view lawa nak snap snap .Semua tempat dekat ja cuma menapak agak penat.Mmg kena menapak yea hg sejenis malas berjalan tak sesuai p..ahaha
• Tak puas sangat area Marina Bay Sands kejap kejap ja feel.Next time mai lagi.
- *Marina bay Sand*
- *Merlion Park*
- *Gardens by the bay*
- *Singapore Flyer*
- *Singapore River Cruise*
• Kami amik tiket ke *Orchard* singgah cari makan dan jalan..Smpai situ orang Filipina ramai gila.Dah mcm p Filipina baru tau myb sana amik org Filipina kot.
• Kejar masa sgt sgt dah masa ni..Tp kami still cool,jumpa kedai makan tp ada kedai sblh sblh vavi plak so xjd.haha kedai lain xdpt cari xdan so kami makan dkt JB ja.
• Amik tiket ke Kranji then sampai Kranji tggu bas ke JB sentral.Sama mcm p tadi RM1.60 ( bas dkt mrt masa turun td juga )
• Cop cop then sampai JB..Settle!
-----------------------
Kos Pengangkutan : RM18.40
Kos Makan : RM11
Kos Fridge Magnet :RM12
Total : RM41.40
-----------------------
Noted: dekat JB boleh Parking dkt kawasan lapang area Bangunan Iskandar max RM9 sehari.
.
Noted: Travel • Cari kawan kawan gila yg satu kepala jenis xkisah,yang semua tak lahh bru perfect vacay walaupun penat dan sat ja tetap seronokkk & paling penting lapaq sama sama..haha
.
Jum p lagi sekali explore semua tempat..Satu tempat pun dah lawa lawa..πŸ‘πŸ»
.
#singapore















No comments: