Monday, March 5, 2018

AKTIVITI DI KUANTAN PAHANG ,TEMPAT MENARIK DI KUANTAN

TEMPAT MENARIK DI KUANTAN PAHANG

Hari ke dua kami bergerak ke Kuantan untuk misi seterusnya di Pahang. Selepas check out dari time capsule retreat Sg Lembing kami terus ke Kuantan dan perjalanan dari Sungai Lembing ke Kuantan mengambil masa lebih kurang 1 jam perjalanan.Dalam perjalanan macam biasa melalak lalak macam orang gila..haha Bila bercuti dengan kawan kawan benda macam ni lah yang akan jadi kenangan tau! Rugi kalau tak berkawan dengan orang dan memilih milih tak semua yang ok sebenarnya ok..ahh gitu apa aku merepek ni..



Sambung cerita.Dalam iti kami dah buat awal nak ke mana dulu,berapa lama,tempat makan mana best,tempat lepak mana best walaupun dah pernah pegi.haha..Lagipun mudah untuk plan tak kan nak terperap dalam bilik ja.Sejam perjalanan kami sampai ke destinasi pertama untuk makan tengah hari di Mabiq Restoren time sampai tu kira memang waktu lunch so tak ramai orang lagi.Mabiq restoren ni kami dah pernah p sebelum ni asal sampai kuantan mesti kena mai sini sebab masakan dia memang besttt terutama sekali paih tempoyak ikan patin bakar dia memang padu lah dapat makan terus diam.Kena cuba wehh kalau hampa p sini dan satu lagi daging salai masak kicap.Wajibb cuba yea wajib..





Boleh waze mabiq restoren nanti waze akan bawa kalau hampa teringin nak p cuba.Lepas makan kami gerak terus check in hotel dulu dekat bandar Kuantan.Kami amik elmark hotel ada 2 katil queen ,bilik air besar ,ruang yg besar dan selesa tau untuk kami berlima..haha.Mula mula plan 4 orang ja sorang last minit nak p so sumbat lahh sekali pandai la nak hidup..haha..Untuk hotel malam ni cuma RM100! Murah ke tidakk?bukan hotel ahsiong apa yea hotel ni lengkap dengan lif,lobi apa semua.Kalau di bahagi 5 orang baru sorang RM20 bajet ke tidak? Hahaha





Lepas dah check in letak beg apa semua dan terus keluaq berjalan tak ada rehat rehat yea,masa untuk membeli belah di Kuantan City Mall..haha..Mall baru buka so apa lagi tengok apa yang menarik last last kaison juga yang menarik pun then pastu lepak dekat Ecm sekarang dh tukar nama aku lupa la nama dia.Jalan dah pusing abis kami gerak cari cafe Kula Cake,tempat wajib cuba kalau ke Kuantan sekarang ni ,kek viral dan wajib la cuba..Bila dah sampai sekali tengok orang punya ramai beratoq kami pun beratoq dalam 30 minit baru dapat.Mungkin masa ni orang baru balik kerja so menyinggah membeli dulu.






Kek mango cheese dia memang sedap! Signature di Kula Cake.Red velvet pun wajib cuba tau,ehh semua sedap la yang penting bawa duit banyak banyak..haha.Makan makan dan lepak lepak saja area situ.Kula Cakes seberang jalan waterfront ja tau so senang lepas makan boleh cuci mata.

Balik rehat dekat hotel dan selelas maghrib terus keluar cari makan dekat Tanjung Lumpur.Kami makan dekat kedai dekat dengan petronas situ sebelum ni kami dah pernah makan dan harga dia memang mur mur..murahhh..hahaha.Kami amik sotong 5 ekoq yang besar panjang,ikan siakap ,lala sepeket dan sayur harga dia dalam RM110 saja tau termasuk nasi putih 6 dengan air.memang mur mur kan..




Selesai makan kami gerak lepak di Pantai teluk cempedak,destinasi wajib untuk lepak santai sambil cuci mata.haha.Sempat jalan sat ja pastu hujan turun lebat gila dan aktiviti lepak  mcd smbil ngumpat.lol

Balikkkk tidoqq sembang lagii sblm tidoq..haha..Okehh dah laa sambung next entry plak.Panjang betul entry entry kalau pasal cuti ni kalau boleh semua nak tulis..hahaha..kbaiii..

Pasni entry dekat swiss garden resident Kuantan...






Email: hazwan943@yahoo.com.my
Instagram: @hazwanhairy


No comments: